Издавачка делатност Факултета за стране језике је обогаћена новим, шеснаестим бројем научне публикације Речи: часопис за језик, књижевност и културолошке студије, која је покренута 2009. године. Намера уредништва је била да читаоцима пружи значајне, утемељене и примењиве научне текстове из области књижевности, језика и културе. Захваљујући напорима претходних редакција, главних и одговорних уредника професора Слободана Д. Јовановића, Наде Тодоров, Наташе Филиповић, Радмила Маројевића, Светлане Томић, Андријане Ђордан и Артеа Панајотовић, то се и постигло. Министарство науке, технолошког развоја и иновација већ четврту годину заредом позитивно вреднује Речи: часопис за језик, књижевност и културолошке студије и уплаћује средства за суфинансирање на основу квалитетних радова и поштовања научних стандарда по свим сложеним питањима уређивања. Ова публикација је уврштена и у ЕРИХ ПЛУС листу, угледну базу европских научних часописа за хуманистичке и друштвене науке 2021. године.
Шеснаести број часописа Речи, које су уредиле проф. др Маја Ћук и проф. др Мелина Николић, обухвата деветнаест научних радова. Знатан број поменутих чланака, укупно осам, написан је на енглеском језику. Од поменутих текстова, од стране рецензената је десет одобрено као оригинални научни радови, шест као прегледни радови и четири као стручни радови. У часопису су објављена и три приказа, две критике и два прилога. У овом броју, поред аутора из региона, нашу публикацију су употпунили и чланци колега из Уједињених Арапских Емирата, Нигерије, Италије, Грчке, Румуније, Чешке и Пољске.
„За протеклих петнаест година окупили смо велики број сарадника из земље и иностранства. Поред професора са државних и приватних високообразованих институција у Србији, у нашем уређивачком одбору су колеге из Сједињених Америчких Држава, Јужне Кореје, Норвешке, Аустрије, Пољске, Румуније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Имена аутора који су нам слали радове и прилоге позната су у свету у области проучавања језика, књижевности и културе. Истовремено, Речи су пружиле прилику да почетне кораке свог научног рада изложе и младе колегинице и колеге, на завршним студијама на Факултету за стране језике. Поред часописа Речи, у оквиру издавачке делатности Факултета за стране језике постоји и едиција Нови видици, где се објављују монографије наших професора. Сваке године излазе из штампе и зборници са међународне научне конференције”, кажу са Факултета за стране језике.

Све публикације Факултета за стране језике су веома позитивно вредноване у ширим и уже стручним домаћим, али и иностраним медијима.

ТопПрес/ ГЗС