Foto ThinkstockFoto Thinkstock

Када купујемо аутомобиле навикли смо да гледамо само половне, али некако смо, неприметно, почели да купујемо и половну одећу, обућу, технику, школске уџбенике, намештај…

Прошле године се за нов аутомобил одлучило 26.900 људи, док је за исто време продато скоро четири пута више половних аутомобила чак 100.000. Да ситуација неће ускоро да се промени у корист нових возила показује и хистерија која је завладала Србијом због најава да ће из Немачке и земаља Западне Европе у нашу земљу ући огроман број дизелаша половњака које ове државе протерује због загађења околине.

У половни аутомобил многи улазе у половној одећи пазареној у једној од бројних „сецонд ханд“ продавница које ничу истом брзином као некада кинеске радње. Ипак, Тамара Николић, власница једне овакве радње, објашњава да јој муштерије нису само људи који немају новца.

– Код нас стиже скоро неношена одећа и обућа из развијених земаља. Многи примерци на себи и даље имају етикете. У продавницама половне одеће могу да се нађу занимљиви и другачији комади одеће, а једном недељно имамо акције на којима је све 200 динара и тада роба плане – каже Тамара.

Љубитељи занимљивог намештаја редовно посећују продавнице половног намештаја из Немачке, где осим нижих цена могу да се нађу и квалитетнији, али коришћени, кревети, комоде, фотеље, ормари, столице…

Такође, већина младих сав новац који имају даје на име учешћа за кредит за стан, па онда се онда окрећу продавницама половне или оштећене технике како би опремили свој нови животни простор. Тамо могу и до 50 одсто нижој цени да купе фрижидер, веш машину, телевизор, али и мале кућне апарате.

Крајем лета почиње јурњава за половним школским уџбеницима чија цена зависи од степена ишараности и оштећености. А и када се ужеле праве књиге, многи се окрену уличним продавцима.

У Удружењима за заштиту потрошача упозоравају да је код куповине половних ствари неопходан додатни опрез, посебно ако коришћену робу купујемо преко интернета, јер често уместо онога што тражите можете да добијете „мачку у џаку“.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Г.Авалић