shutterstockshutterstock

Удружење пацијената оболелих од псоријазе 3П данас је затражило од Републичког фонда за здравствено осигурање и Министарства здравља Србије да обезбеде терапију биолошким лековима који су неопходни за лечење најтежих облика те болести.

„Коришћење биолошких лекова у потпуности уклања све симптоме псоријазе, прекида ток болести, смањује ризик од настанка компликација и значајно поправља квалитет живота оболелих“, наводи се у саопштењу удружења 3П.

Према проценама здравствених стручњака од псоријазе је у Србији оболело око 140.000 људи, а од тога око 10-20 одсто има тежи облик болести.

И најтежи облици псоријазе у Србији лече се више деценија старим терапијама које нису довољно ефикасне, а имају много нежељених ефеката. Процена је да око 200 до 300 пацијената у Србији више нема терапијских могућности и потребно им је обезбедити биолошке лекове за псоријазу.

Председник Удружења Владимир Кецић је истакао да су биолошки лекови за псоријазу регистровани у Србији још пре десет година али да се још не налазе на позитивној листи, односно држава не покрива трошкове лечења за одрасле пацијенте.

Он је истакао да је псоријаза озбиљно системско, аутоимуно обољење, често удружено са другим болестима, а не козметички проблем.

Упозорио је да се код пацијената са псоријазом чешће јављају кардиоваскуларна обољења (хипертензија, исхемијска болест срца, срчана инсуфицијенција), метаболички синдром, дијабетес тип 2, анксиозност и депресија, а да млађи пацијенти са тешким обликом псоријазе имају највећи ризик од инфаркта миокарда.

„Приближно половина пацијената са псоријазом је анксиозна или депресивна. Суицидалне идеје се јављају код 5-10 одсто пацијената. У зависности од тежине болести, оболели имају проблеме у свакодневном животу, при седењу, ходању, спавању и обављању свакодневних животних активности. Тако временом код пацијента са неадекватно леченом псоријазом бива озбиљно нарушено здравље и настају многобројне компликације. Посебан проблем представља налажење и очување посла. Стигматизација, дискриминација и нарушен квалитет живота обележавају живот пацијената са псоријазом“, рекао је Кецић.

Удружење пацијената оболелих од псоријазе 3П, као и стручњаци у области дерматологије, указују да неадекватно лечени пацијенти са псоријазом представљају велики трошак за здравствени систем и друштво, имајући у виду удружене болести, последице по пацијента, његово функционисање, радни статус и утицај на породицу, па би се обезбеђивањем одговарајуће терапије, односно биолошких лекова, те последице и трошак смањили.

ТопПрес/ Извор: Бета