У протекла два месеца, цена барела сирове нафте пала је за 10 долара, али су на нашим пумпама изостала очекивана снижења деривата. Гориво је појефтинило тек динар и по. Већа снижења тешко се могу очекивати и после празника, јер ове седмице цена „црног злата“ на светским берзама поново расте.

Просечна цена најпродаванијег дизела је 173 динара, бензина 165 динара, а гас за аутомобиле никада није био скупљи, литар кошта више од 100 динара.

Србија је са ценама деривата и даље у врху лествице земаља региона – са ценом бензина и дизела смо на четвртом месту. У нафтним компанијма објашњавју да су цене усклађене са тржишним кретањима.

Томислав Мићовић, генерални секретар „Удружења нафтних компанија Србије“ каже да промене цене горива због овакве промене цене нафте не могу бити јако велике.

„И наравно, оне су се и десиле за последњих неколико недеља, око 1,5 динара је јефтинији бензин и дизел. То је заправо на нивоу на ком се дешавају и промене у окружењу и оне су на истом нивоу, али можда различитим темпом. Негде раније, негде касније мењају цене и на свим тржиштима“, рекао је Мићовић.

„Србија је део светског тржишта и на цену горива пресудно утичу два спољна фактора – цене сирове нафте на светским берзама и курс долара, а НИС увози око 3/4 укупне количине нафте која се користи за прераду. Цена сирове нафте у последња два месеца осцилира између 85 и 75 долара за барел. Када је конкретно реч о последња два месеца, цене нафте нису имале уобичајену динамику континуираног пада или раста, већ су осцилације биле динамичне, а на дневном нивоу и до чак девет долара за барел“, саопштио је НИС.

Цена се поново приближава црвеној линији

Америчкој инаицијативи, да се пласирањем државних резереви нафте утиче на појефтњење барела придружило се неколико водећих светских економија и нафта је од новембра падала до 70 долара. Ипак, последњих дана поново се приближава црвеној линији од 80 долара.

Александар Завишић, инвестициони саветник из „Капитал РС“ каже да са једне стране земље произвођачи труде да мање достављају нафту на тржиште како би цена расла, а и земље потрошачи координишу напоре да отпуштају своје вишкове из стратешких резерви, што иначе раније нису чинили.

„И прогнозе организације ОПЕК-а да се они држе ранијег договора да ће тај постпандемијски опоравак за нафтом и даље ићи узлазним трендом и то се и дешава, те то и видимо последњих дана на цени сирове нафте“, каже Александар Завишић.

На глобалну потражњу у 2022. години највише ће утицати динамика економског опоравка од ковида, а посебно успостављање авио-собраћаја у пуном обиму.

Инвеститори чекају четврти јануар и састанак групе ОПЕК-а, на којем ће земље извознице чланице те нафтна алијанса одлучити хоће ли наставити са повећањем производње од 400.000 барела дневно у и фебруару.

ТопПрес/ Извор: РТС