Остварен је циљ да се ограничавањем цена основних животних намирница заштити стандард грађана, па би било добро наставити ту политику и после 8. фебруара до када је ова мера на снази.

То је рекла министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Уредба се односи на цену шећера, уља, брашна, млека и свињског меса. Усвојена је као одговор на инфлацију, која је, сматра Матић, стигла са глобалног тржишта сировина и хране.
Како је објаснила, циљ усвајања Уредбе било је вођење социјално одговорне политике према најугроженијим слојевима становништва у периоду глобалног раста цена енергената и сировина, као и спречавање неконтролисаног раста цена.

„Тај циљ Владе је остварен. Имајући у виду актуелну ситуацију у области хране и сировина на глобалном тржишту, било би добро наставити са применом Уредбе и у наредном периоду“, рекла је Матић.

Навела је да се припрема нова Уредба која ће бити достављена Влади на усвајање, а биће обухваћене намирнице чије је ограничење већ на снази.

„Цене робе широке потрошње прате се на дневном нивоу у ресорном министарству и од ступања на снагу Уредбе није било већих флуктуација. Међутим, услед наставка инфлаторних притисака који ће, према проценама Народне банке Србије трајати до трећег тромесечја текуће године, става смо да је неопходно продужити трајање Уредбе“, наводи Матић.

Подсетимо, ограничене цене се односе на шећер кристал од једног килограма, брашно тип 500 и тип 400 глатко, у свим паковањима до пет килограма, укључујући и пет килограма, сунцокретово уље од једног литра, свињски бут, дуготрајно УХТ млеко са 2,8 одсто млечне масти у амбалажи од једног литра. Произвођачи ових намирница обавезни су да их испоручују у просечним количинама за последњих 12 месеци.

Влада је прву Уредбу којом је ограничила цене за пет намирница усвојила 30. новембра, а 9. децембра је изменила и проширила на шест производа за које је дефинисала нове, веће количине паковања. Њен рок важења је 60 дана, са могућношћу продужења.

За кршење одредаба, предвиђене су и новчане казне у износу од 100.000 до два милиона динара, као и забрана обављања делатности у трајању од шест месеци до једне године.

ТопПрес/ Извоор: Политика, Новости