Судећи према интересовању туриста и понуди дестинација, у туристичким агенцијама очекују да ће овогодишња туристичка сезона бити добра, а цене нешто веће него прошле године, највише због раста цене енергената.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YUTA) Александар Сеничић каже да међу туристичким посленицима влада оптимизам када је реч о овогодишњој сезони а Андреј Тодоровић из Контикија да се у овој агенцији надају да 2022. личити на 2019. која је била одлична туристичка година.

Међутим, Небојша Јојић из Одеона наглашава да је туризам грана привреде у којој влада највећа неизвесност, а сигуран је само у то да ће цене порасти, највише због раста цена енергената.

Сеничих истиче да ће сезона великим делом зависити од епидемиолошких мера које ће бити на снази, а будући да креће или се најављује ублажавање мера у целој Европи, реално је очекивати да ће током лета мере бити олакшане и да ће моћи да се путује више и јефтиније.

„Када кажем јефтиније, ту пре свега мислим на трошкове које су изискивали негативни тестови који су поскупљивали комплетан процес путовања“, каже Сеничић.

Додаје да је већ сада туристичка понуда велика, да су организовани и чартер летови за доста дестинација, а када је реч о Србији, највеће интересовање, као и свих последњих година, влада за Грчку.

Према његовим речима, у овој земљи годишње летује између 700.000 и 900.000 српских туриста, лане их је било око 400.000 а очекује се да ће ове године тај број износити близу 600.000.

Веома је важно што је, како каже, Грчка почела да полако ублажава мере, које су до пре месец дана биле веома ригорозне а сада су враћене на исте које су важиле прошлог лета.

„Очекујемо да почетком априла крене још веће ублажавање мера а спомиње се чак и могућност да се ове године у Грчку путује без икаквих услова“, наводи саговорник Танјуга.

Додаје да се очекује олакшавање услова везаних за корону и за Турску и Египат а када је реч о Црној Гори и Албанији, оне сада имају доста рестриктивне услове али су добри изгледи да ће се вратити на лањско стање, тако да ће се и у ове две земље моћи путовати без „корона услова“.

Туристи који се се зажелели Италије, која је претходне две године била затворена за њих, ове године би могли поново путовати тамо јер се већ уговарају чартер летови за неке од италијанских дестинација.

„Шпанија је била отворена и лане али доста ригорозно и још су услови ригорозни али већ су уговорени неки чартер летови, рецимо за Мајорку и Барселону, па ћемо изгледа на лето моћи да идемо у Шпанију“, каже Сеничић.

Он наводи да ће цене током лета 2022. највероватније бити нешто веће а основни разлог за то је у поскупљењу горива јер оно значајно утиче пре свега на авионске аранжмане пошто учешће цене горива у авио-превозу иде и до 30 до 40 одсто.

Други разлог за поскупљење јесте повећано интересовање путника за путовања.

„Доста Европљана у великим државама као што су Велика Британија, Француска, Немачка, Пољска, њих око 200 милиона, није пуно путовало последње две године, јер су имали веома велике рестрикције за повратак у своје земље. Ове године се уз смањење мера очекује да ти људи поново путују, па су због повећаног интересовања, цене нешто скочиле на свим релевантним туристичким дестинацијама, Грчкој, Шпанији, Италији, Турској, Египту“, објашњава Сеничић.

Додаје да је сада тешко прецизно рећи колико ће то поскупљење износити али се процењује да ће се кретати од пет одсто за приватни смештај у Грчкој, до око 15 одсто за хотелски смештај у Грчкој, Турској, Албанији.

Јојић из агенције Одеон истиче да је туризам је најрањивија грана привреде. „Прво смо имали корону која нас је сахранила две године, а сада када су најавили завршетак пандемије и коначно једну успешну сезону којој се сви надамо, дошло је до сукоба у Украјини“, рекао је Јојић.

Он упозорава да је врло реално да ће цене превоза поскупети, због горива, па самим тим и цене аранжмана.

Питање је само, наглашава, шта ће се десити са аранжманима који су до сада продати.

„Ко ће сносити разлике у цени? Највероватније потрошачи. Зато што Аир Србије мора повећати цене ако дође до поскупљења горива. Агенције немају основа да сносе те трошкове, јер то утиче на њихову зараду и опстанак за ове две године“, рекао је Јојић.

Према његовом мишљењу, то неће утицати на потрошаче скупљих аранжмана већ туристе који путују аутобусима, у апартмане у Грчкој.

Он верује да ће и ове сезоне главне дестинације за српске туристе остати Грчка, Турска и Египат.

„Ове године су и друге европске земље најавиле отварање, па смо планирали да отворимо чартер за Шпанију, Аир Србија је отворила летове за Валенсију од Ускрса, од лета крећу летови за Балеарска острва, Сицилија нам је већ отворила врата. Међутим, мислим да ће због кризе у Украјини, главна пажња остати на те три дестинације – Грчка, Турска и Египат“, наводи Јојић.

Он верује да ће се украјинска криза на туризам манифестовати тако што ће Русима бити онемогућено да уђу на већину европских дестинација, па се се они, како сматра, одлучити за Турску и Египат, што ће онда изазвати раст цена аранжмана у тим земљама.

И Андреј Тодоровић из агенције Кон тики као први разлог поскупљења наводи повећање цена горива на међународном тржишту, што је условило поскупљење цена авио карата ка свим дестинацијама па и туристичким, а на другом повећану заинтересованост за путовања из великих европских земаља.

„Највеће поскупљење се очекује у Египту с обзиром на већу попуњеност хотела на овој дестинацији а што се тиче Грчке у предсезони и подсезони, готово да неће бити промена.

У Грчкој се у сезони очекују промене навише између пет и 10 одсто, а разлог томе је неких 150 до 200 милиона туриста из европских земаља који због пандемије последњих година нису могли да иду на ове дестинације“, каже Тодоровић.

Његова препорука туристима, пре свих породицама са децом, јесте да искористе попусте који су сада актуелни у Турској и биће у понуди све до краја марта и да тако обезбеде летовање на време и по најповољнијим ценама.

Наводи и да ова агенција после две године у понуду враћа Шпанију и Италију, чартер летове за Мајорку и Коста Брава а у плану је и повратак чартер лета за Сицилију.

Сеничић указује да би ове године могло да се искористи доста заменских путовања и његова препорука људима који их имају јесте да се са својом агенцијом договоре око њихове реализације.

„Остало је нереализовано нешто више од 100.000, односно око 50 одсто укупног броја заменских путовања и то је био разлог што је продужена уредба Владе Србије“, каже Сеничић и додаје да према информацијама које има, људи који имају заменска путовања ових дана договарају путовања са агенцијама за овогодишњу туристичку сезону.

ТопПрес/ Извор: Танјуг