Од 1. априла почиње плаћена пракса за најбоље студенте у државним органима и јавним службама.

Пракса ће трајати до 30. јуна, са максимално 20 радних сати у току радне недеље.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да ће укупно 127 студената почети са праксом, која је, каже, један од начина да им држава помогне у професионалном усавршавању и проналаску посла.

„Влада је усвојила закључак којим се даје сагласност да се студенту, који је уписан у једну од последње две године основних академских и интегрисаних студија у школској 2021/2022. години, на свакој високошколској установи чији је оснивач Србија, а који оствари најбољи укупан просек закључно са последњим семестром, обезбеди обављање студентске праксе у државним органима, органима аутономних покрајина и јединица локалне самоуправе, као и у јавним службама“, навео је Мали.

Укупно 127 студената ће почети са студентском праксом, од чега је 34 са Универзитета у Београду, 23 у Новом Саду, 20 у Нишу, 10 у Крагујевцу, седморо у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и 33 са Државног универзитета у Новом Пазару.

Мали је истакао да су студенти сами одлучивали у којим државним органима желе да обављају студентску праксу, као и да су могли да бирају између министарстава, управа у саставу министарстава, јединица локалних власти, јавних предузећа, установа и других корисника јавних средстава.

„У Министарству финансија ће са праксом кренути три студента, а у Пореској управи један. Сигуран сам да ће стећи значајно искуство и потребно знање које ће им помоћи у даљем школовању и каријери“, рекао је Мали.

Он је подсетио и на друге мере које су договорене са студентима како би се њихов положај побољшао, а међу којима су увођење студентске картице, проширење програма „Моја прва плата“, већи број буџетских места на мастер студијама за одређене категорије студената…

„Претходних месеци смо имали веома интензивне разговоре са представницима студентских организација, јер смо желели да чујемо шта је оно што студенти желе, шта им је потребно, шта ће им бити од користи током студирања, а шта ће им помоћи за будуће запослење. Један од резултата тих разговора јесте увођење студентске картице коју би студенти добијали уз индекс. Идеја је да омогућимо студентима различите попусте – у бројним продавницама, биоскопима, позориштима, на спортским манифестацијама“, поручио је Мали.

Када је реч о проширењу програма „Моја прва плата“, министар је рекао да је циљ да се он измени тако да обухвати и студенте завршних година који би онда могли да конкуришу за понуђене послове и буду изабрани од стране послодаваца.

Такође, каже, планирано је увођење стипендија за социјално угрожене студенте, као и више буџетских места на мастер студијама.

Мали је прецизирао да ће се по први пут предвидети да се студенти мастер студија на струковним студијама финансирају из буџета, као и да на мастер академским студијама на факултетима буду предвиђена буџетска места за афирмативне мере (студенти са инвалидитетом, припадници ромске националности…)

„Сматрамо да су све наведене мере добре, да је то оно што студенти желе и да ће им помоћи у унапређењу њиховог положаја, јер ће имати прилику да стекну стручна знања и искуство које им може бити од великог значаја приликом будућег запослења и учинити их конкурентнијим на тржишту рада“, рекао је Мали, наводи се у саопштењу Министарства.

ТопПрес/ Извор: Танјуг