Трговински ланци у престоници спремни су да почну са применом одлуке Скупштине града којом се забрањује употреба пластичних кеса у продавницама од 1. јануара наредне године у циљу заштите животне средине. Београд се међу првима у Европи одлучио на тај корак, а у Војводини до краја 2020. треба да утврде сличне мере.

Од када је, пре две године, кренула кампања за смањење потрошње пластичних кеса и када су трговци почели да их наплаћују, грађани су негодовали због додатних трошкова, али су се брзо снашли. Многи су навикли да са собом носе веће торбе или цегере, што ће, вероватно, постати пракса већине од наредне године ако желе да уштеде неки динар.

Међу првима у Србији компанија „ДМ“ је 14. октобра повукла пластичне кесе из продаје у свим објектима. Купци у њиховим дрогеријама могу пронаћи папирну кесу од 15 динара, малу трајну торбу израђену од рециклиране пластике за 99 и велику за 129 динара. Памучна трајна торба је 199 динара, али потрошачи добијају доживотну гаранцију, што значи да је могу заменити уколико се поцепа или оштети.

– Данашњи купци су свеснији потребе за избацивањем пластичних кеса из продаје него што је то био случај раније и мотивисани су да промене своје навике – каже, за „Новости“, Предраг Петровић, члан управе „ДМ“ дрогерије за Србију и Северну Македонију.

У продавницама компаније „Делез“ – „Макси“, „Темпо“ и „Шоп&Гоу“, у Београду и широм Србије потрошачима ће од 1. јануара бити на располагању цегери, папирне и биоразградиве кесе за вишекратну употребу, а на воћу и поврћу и врећице за вишекратну употребу.

„Меркатор С“, у чијем су саставу „Меркатор“, „Рода“ и „Идеа“, стандардне пластичне кесе већ је заменио танким биоразградивим.

– Од наредне године купцима у престоници понудићемо еколошки боља решења, платнене цегере и квалитетније биоразградиве кесе за вишекратну употребу – каже, за „Новости“, Марко Влаховић, координатор за комуникације „Меркатора С“.

И у „Универекспорту“ се припремају да 1. јануара изађу са својом понудом, а у продаји већ имају еколошки прихватљиве алтернативе, биоразградиве кесе за вишекратну употребу и платнене цегере.

Употреба смањена 80 одсто

Годишња потрошња пластичних кеса у Србији износила је око две милијарде, док пре две године није почела кампања за смањење њихове употребе и наплата. Коришћење је сада смањено за 60 до 80 одсто.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости