Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Лука Чаушић рекао је да је од 1. јула забележено 3.797 пожара на отвореном, да их тренутно нема, али да су они 24 сата у приправности.

Чаушић је за РТС рекао да пожаре локализују за 24 сата, у чему им помаже пет хеликоптера са ведрима.

Од почетка године у Србији је забележено укупно 18.335 пожара, а 70 особа је страдало, углавном у пожарима у стамбеним објектима, показује евиденција МУП-а.

Од 1. јануара у Србији је избило 12.129 пожара на отвореном, а сви су стављени под контролу за само 24 сата. Осам особа је у том периоду страдало, а 48 је спасено директно из пожара.

Чаушић је прецизирао да су од 1. јула имали 5.717 интервенција, од којих су пожари на отвореном били у 3.797 случајева. Страдалих није било.

„У овом моменту немамо ниједан активан пожар, имали смо протеклих дана значајније, у Новом Пазару, Прешеву, Буковцу код Новог Сада и у Вршцу. Сви су ликвидирани или локализовани“, навео је Чаушић.

Иако има на одређеним местима пањева који горе, ватра у таквим случајевима не може да се прошири и они це се сами угасити, додаје Чаушић.

Истиче да су у Сектору за ванредне ситуације на опрезу 24 сата када су овако високе температуре, јер суšа повећава ризик од избијања пожара на отвореном. Додаје да је људски фактор у највећем броју случајева узрок.

Указује на опасност до које може да доведе бацање опушака, паљење стрњике, роштиљање, али и неискључивање рингли, клима-уређаја и пуњача када нисмо код куце.

МУП има пет хеликоптера са ведрима, а у наредним месецима стижу и појачања, најавио је Чаушић.

„Наши експерти на терену процењују да ли је сврсисходно и могуће користити хеликоптер, затим се консултујемо са колегама из хеликоптерске који врше извиђање са пилотског становишта и министар унутрашњих послова онда одобрава слање хеликоптера“, појашњава Чаушић.

Он је рекао да су хеликоптери из Србије били ангажовани на гашењу пожара у Требињу и у Словенији.

„Обавили смо фантастичан посао у Словенији, највише воде смо избацили од свих тимова за спасавање… Србија је увек спремна да помогне и хеликоптерима и ватрогасцима. Не само да је хумано помоћи, већ је то и велики престиж. Срећан сам што имамо капацитет, знање, обучене људе који на најбољи начин представљају нашу земљу“, закључио је Чаушић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг