Foto: Tanjug/APFoto: Tanjug/AP

Од 1. јула све мајке које роде прво дете добијаће једнократну помоћ од 100.000 динара, а финансијска помоћ мајкама које роде друго, треће, четврто дете важе од почетка године, рекла је данас министарка задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић.
Мере које је председник Србије Александар Вучић представио у суботу на конференцији за медије имају за циљ да подстакну рађање и подигну стандард породице, рекла је министарка за РТС.
За прво дете мајке ће добијати 100.000 динара једнократно, и та мера це важити од 1. јула, рекла је она.

За друго дете мајке ће добијати 10.000 динара месечно две године, за треће дете добијаће се 12.500 динара месечно у току 10 година, а за четврто 18.000 динара за 10 година. Та мера владе важи за сву децу рођену ове године, односно од момента ступања на снагу Закона о финансијској подршци породици, крајем децембра, рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка је најавила да ће се о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање финансирати и други покушај вантелесне оплодње. За то су, најпре, неопходне измене законских и подзаконских аката.

„Бројка која је забрињавајућа је да 600.000 парова нема децу, а многи од њих би да се остваре као родитељи, поготово оно који су већ из биомедицински потпомогнуте оплодње постали родитељи. Даће им се могућност да о трошку РФЗО-а имају и други покушај, односно да добију друго дете“, рекла је Ђукић Дејановић.

Значајна су финансијска средства, али и знање о репродуктивном здрављу, сматра министарка.

„Определили смо се као влада за финансијске мере и мислим да је председник и као председник Савета за популациону политику, али икада је био премијер, схватио колико је просечна žжена сиромашна, и колико дете има право на неки оптималан стандард – зато су те мере важне, али нису једине. Треба више да се зна о репродуктивном здрављу, популационој политици, потребан је бољи квалитет žживота свих, а пре свега људи у репродуктивном периоду. Локална самоуправа мора преузети део активности на себе и радити у свакој средини која је специфична“, навела је Ђукић Дејановић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг