Од 1. јуна када је стартовала акција „Вози одморан“ процесуирано је 8.000 починилаца саобраћајних прекршаја, чиме су спречене многе штетне последице што показују и подаци да је број саобраћајних незгода на нашим коридорима у односу на исти лањски период смањен за 16 одсто, број повређених за 26 одсто а број страдалих је смањен за половину, са осам на четири, изјавио је за Танјуг потпуковник Дејан Стевић из Управе саобраћајне полиције.

Он је навео да ће ова акција трајати током летње туристичке сезоне и да је покренута у оквиру спровођења плана безбедносне заштите на коридорима.

Њен циљ је да се возачи упознају са тим да је умор на путу један од најзначајнијих фактора када је реч о тежини последица саобраћајних незгода и да се едукују како да умор избегну.

„Идеја Министарства унутрашњих послова је да пратимо сав транзитни саобраћај преко наших путева, јер многи путници на територију Србије стижу уморни. Уз добродошлицу на граничним прелазима и свим битним тачкама, као што су наплатне рампе, разговараћемо са њима, ако приметимо да су уморни сугерисаћемо им да могу да одморе и са Агенцијом за безбедност саобраћаја и другим партнерима делити им летке и пропагандни материјал из кога могу да се упознају са нашим основним прописима на путевима, као што су брзине али и о утицају умора на безбедно путовање“, објаснио је Стевић.

Истакао је да умор не можемо преварити и да се тело лети још више умара, као и да путовање не сме да буде мртва трка са временом.

Његов савет возачима јесте да одмарају на свака два сата, да на пут крену одморни, јер како је рекао само један секунд сна за воланом може путовање да претвори у трагедију.

И Томислав Петровић из Агенције за безбедност саобраћаја, која учествује у овој акцији, возачима саветује да одмарају на свака два сата, јер како каже, толико времена возач може безбедно управљати возилом а после тога пада концентрација и јавља се умор, што може да доведе до саобраћајне незгоде.

„Осим редовних пауза возачима саветујемо да током вожње често пију воду и да посебно воде рачуна о коришћењу клима уређаја, који треба да буду подешени тако да разлика између спољне и температуре на њима не буде већа од седам, осам степени, јер у противном организам може да доживи шок по изласку из возила“, рекао је он за Танјуг.

Према његовим речима идеално време за полазак на пут није око поноћи као што се обично мисли како би се већ ујутру било на одредишту и избегле гужве, јер је организам ипак навикао да ноћу спава па би најбоље било кретати у раним јутарњим сатима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг