Пошто од 1. маја истичу уговори о снабдевању које је Електропривреда Србије (ЕПС) у складу са препорукама Владе Србије закључила по ограниченим ценама а у циљу заштите привреде у земљи у условима поремећаја на тржишту, ЕПС је почео уговарање снабдевања струјом по тржишним принципима у условима конкуренције.

Купцима се услуга снабдевања електричном енергијом нуди по ценама значајно нижим у односу на до сада ограничене цене од 119,67 евра по MWh, речено је Танјугу у ЕПС-у.

Из Електропривреде су навели да се цене формирају на основу више фактора, а то су укупна потрошња, дијаграм потрошње, као и прилике на тржишту.

Током преговарања са сваким појединачним купцем Електропривреда Србије нуди више опција уговарања цена, периода снабдевања, па и могућност усклађивања цена електричне енергије са тржишним кретањима током уговореног периода снабдевања, које купци могу одабрати у складу са својим потребама

Из ЕПС-а подсећају да је завршетак енергетске кризе на тржишту електричне енергије и природног гаса у Европи проузроковао константан пад цена електричне енергије на референтним берзама почев од новембра 2023. године и коначну стабилизацију велепродајних цена електричне енергије у првом кварталу 2024. године, чиме је престала потреба за ограничавањем малопродајних цена електричне енергије на тржишту у Србији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг