Уколико епидемиолошка ситуација дозволи, настава у основним школама планирана је да крене уживо и то у преподневној смени нижи разреди, поподне од петог до осмог, каже министар просвете Младен Шарчевић.

Упоредо са часовима у школи планирано је да почне и настава на даљину за основце, јер је родитељима бити остављена могућност да бирају да ли ће децу да шаљу у школу или да оставе код куће и да прате ТВ наставу.

Могућност да бирају имаће сви – родитељи ученика нижих разреда и старији разреди основне школе. Провера знања-оцењивање, обављаће се искључиво у школи.

Шарчевић каже да се родитељима оставља могућност да бирају, али да је препорука да нижи разреди основне школе крену од 1. септембра у школу, нарочити први разред због социјализације и прилагођавања на школску средину.

Министар наводи да ће часови трајати 30 минута, да ће ђаци од првог до четвртог разреда имати по четири часа, од петог до седмог пет, а осми разред шест часова дневно.

Између часова планирани петоминутни одмори, а после другог часа одмор од 15 минута. Након сваког блока наставе учионице морају да се дезинфикују, по препорукама које су припремили епидемиолози.

Сва одељења у којима има више од 15 ученика делиће се на два дела. Једној учитељици пола одељења долазиће од осам до 11 сати, а друга половина од 11 сати.

Препоруке епидемиолога и јасна упутства Министарства просвете школе ће добити већ сутра. Министар каже да од 1.192 основне школе, 546 су мале сеоске школе или школе мањина у којима у одељењу има мање од 15 ученика те не морају да се деле у две групе.

Шарчевић истиче да ће ђаци школску годину почети уз обавезно ношење маски.

„Постоји препорука да деца док седе удаљени једни од других не носе маску, али када одговарају и када желе да учествују на часу морају да ставе маску“, навео је он.

Појашњава да ће за запослене у школама маска бити обавезна, да ће недељу или две и за ђаке бити обавезна, а да ће тек када науче да је маска саставни део боравка у школи то моћи да се модификује.

За запослене поштоваће се норма од четрдесеточасовне радне недеље која подразумева непосредан рад у школи и припрему часа.

Родитељи неће моћи да улазе у школу, а сва комуникација са школом и наставницима обављаће се онлајн. Ђацима се неће мерити температура приликом уласка у учионице , већ ће то бити обавеза родитеља пре поласка од куће.

Уколико се деси да се код ученика развију симптоми током наставе министар каже да је став епидемиолога да уколико се поштује дистанца и носе маске друга деца нису угрожена.

Свака школа мора издвојити просторију у којој ће такво дете бити изоловано, а затим се упућује на преглед у дом здравља.

Препорука свим школама је да се у понедељак 31. августа организују упознавање ђака и родитеља са наставницима.

„То је прилика да се упознају деца и родитељи са учитељима и разредним старешинама, размене мејлове, контакт телефоне. Предлог је да долазе у групама“, навео је Шарчевић.

Први дан школске године биће посвећен ковиду, разговараће се о вирусу, како се преноси, мерама превенције.

Целодневне наставе у наредној школској години неће бити могућа. Продужени боравак ће свака школа морати да организује јер по закону деца млађа од 12 година не могу код куће да остају сами.

Боравак ће бити организован у просторијама као и до сада, што се тиче исхране мора бити кетеринг – упакован сваки оброк.

Шарчевић каже да је за средње школе планирано да недељу дана прате наставу у школи, а затим недељу дана од куће. У средњим стручним школама могуће је да се настава за теоретски део организује у континуитету.

ТопПрес/ Извор: Танјуг