Центар за подршку женама саопштио је поводом Дана сећања на жене жртве насиља – 18. маја, да је од почетка 2023. године у Србији у породично-партнерском контексту убијено 18 жена.Међу жртвама у 2023. је 16 пунолетних жена и две малолетне девојчице, показују подаци које прикупљају женске организације и извештаји медија. Пет од ових убистава почињено је ватреним оружјем, наведено је у саопштењу.

Само у масовним убиствима која су се десила 3. и 4. маја ове године, убијено је девет девојчица, што укупан број убијених од почетка године повећава на 27.

Живимо у земљи у којој је свака друга жена доживела неки облик насиља, а од 2010. године до данас од стране члана породице или партнера убијено је најмање 330 жена. Подаци показују да се свака трећа раније обраћала надлежним институцијама за помоћ, објашњава Биљана Степанов испред Центра за подршку женама.

Идентификовани изазови у институционалном систему заштите од насиља тичу се: неблаговременог поступања; непрепознавања насиља; изостанка међу институционалне размене информација; непрепознавања присутности показатеља високог ризика од смртног исхода насиља; изостанка процене безбедносних ризика; изостанка механизама за праћење изречених мера заштите; као и недовољних кадровских, техничких и других капацитета и знања у систему заштите жена од насиља, нагласила је она.

Према њеним речима, случајеве фемицида увек треба посматрати као кривична дела тешког убиства.

Обележавањем Дана сећања на жене жртве насиља указујемо на ове изазове и сећамо се свих жена које су убијене само због тога што су жене, додала је Степанов.

Дан сећања на жене жртве насиља 18. мај, установљен је 2017. године одлуком Владе Србије на иницијативу потпредседнице владе и мрежа невладиних организација Жене против насиља, како би се јавност, али и надлежне институције, стално подсећале на ризик од фемицида и његове последице.

Дан сећања подржале су и 32 организације цивилног друштва, а петицију је потписало више од 8.000 грађанки и грађана Србије током акције спроведене у 25 градова и општина.

Сећање на жене које више нису међу нама уједно је и опомена да непоступање или погрешно поступање надлежних институција у случајевима родно заснованог насиља жене плаћају својим животима.

Центар за подршку женама већ више од 18 година од свог оснивања, пружа услуге подршке, као што су лиценцирани сервис СОС телефона, психо-социјална подршка и правно саветовање, за жене и девојчице жртве родно заснованог, породичног и партнерског насиља.Центар за подршку женама саопштио је поводом Дана сећања на жене жртве насиља – 18. маја, да је од почетка 2023. године у Србији у породично-партнерском контексту убијено 18 жена.

Пет од ових убистава почињено је ватреним оружјем, наведено је у саопштењу.

Јанковић: Убијене жене нису бројеви и статистика

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је данас, поводом Дана сећања на жене жртве насиља – 18. маја, да убијене жене нису бројеви и статистика и да је неопходно да уједињено станемо и наступимо против овог најекстеремнијег облика родно заснованог насиља.

„Република Србија је међу првима ратификовала Конвенцију о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици након чега су уследиле опсежне нормативне промене, захваљујући којима породично насиље више није приватна ствар већ друштвени проблем. Уведене су мере заштите од насиља у породици и партнерским односима, строже казне, забрана приближавања и комуникације са жртвом, а усвојен је и Закон о спречавању насиља у породици. Упркос томе, за непуних пет месеци скоро ниједна недеља није прошла да жена није изгубила живот од руке партнера, најчешће бившег, а број од 17 убијених жена опомиње друштво да решавање овог проблема треба да се подигне на највиши ниво“, навела је.

Како би се унапредио системски одговор на насиље и бољу превенцију, Повереник је, између осталих активности, у складу са својим надлежностима у претходном периоду поднео бројне иницијативе за измену прописа, од којих посебно издвајамо иницијативе за измене Кривичног законика, Закона о извршењу кривичних санкција, Закона о јавном реду и миру , наведено је у саопштењу.

„Подржали смо и иницијативу упућену Народној скупштини за успостављање Националног контролног механизма за праћење случајева фемицида. Овај механизам помогао би бржој и бољој координацији, реакцији и подршци, пружио би увид у све важне елементе за анализу случаја која подразумева сагледавање узрока и пропуста, да ли је и ко заказао у систему заштите, наглашава повереница“, казала је она.

Јанковић наглашава да закони и мере сами по себи нису довољни и указује да се корен проблема налази у историјски неједнаким односима моћи између мушкараца и жена, али и у широко распрострањеној толеранцији друштва на све облике насиља.

„Важно је да кроз заједнички рад и развој имамо друштвени консензус у борби и осуди сваког насиља, као и да непрестано радимо на подизању свести о значају поштовања свачијег достојанства и неговању правих вредности“, закључује повереница.

ТопПрес/ Извор: Танјуг