Од 28. априла пријава грађана за 60 евра помоћи

Од 28. априла пријава грађана за 60 евра помоћи

Од 1. марта почиње пријава послодаваца за исплату половине минималца, а од 28. априла и пријава за исплату 60 евра свим пунолетним грађанима, у оквиру трећег пакета помоћи државе привреди и грађанима, најавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Мали, који је на РТС присуствовао финалном извлачењу у наградној игри „Узми рачун и победи“, рекао је да ће сваки пунолетни грађанин добити два пута по 30 евра, у мају и новембру.

Навео је да ће пензионери у септембру добити додатних 50 евра, што је уз помоћ од 60 евра намењеној свим пунолетним грађанима, укупно 110 евра.

Министар је рекао да ће три пута по 50 одсто минималне зараде бити намењено за сва микро, мала, средња и велика предузећа.

„Скоро милион и по запослених три месеца ће добијати по 50 одсто минималне зараде. Такође, један пун минималац је за најугроженије, сектор туризма, угоститељство, рент-а-кар агенције, туристичке водиче“, рекао је Мали.

Пријава за три исплате по 50 одсто минималца је, каже министар, једноставна путем формулара на сајту Пореске управе.

Мали је рекао да је трећим пакетом мера подршке предвиђена и помоћ аутопревозницима од 600 евра по аутобусу, као и помоћ хотелијерима.

Навео је да је председник Александар Вучић јуче најавио посебну помоћ за наше суграђане на КиМ.

„И ту помоћ ћемо укључити у трећи пакет“, додаје Мали.

Мали је, поводом наградне игре „Узми рачун и победи“, рекао да је задовољан бројем од 120 милиона фискалних рачуна које су грађани послали у тој наградној игри и поново истакао важност борбе против сиве економије.

„Сада је скоро 12 милиона коверата, то је 120 милиона фискалних рачуна. Сваки фискални рачун за нас значи новац који улажемо у изградњу путева, школа, болница, вртића. Ми тим новцем финансирамо набавку вакцина, медицинске опрему, лекова“, каже Мали.

Навео је да сваки пут када не узмемо фискални рачун, корист има само онај продавац који то стави себи у џеп.

Навео је да је прошле године, упркос пандемији и најтежој економској кризи у свету, наплата ПДВ у Србији била за пет одсто већа него 2019. године.

Навео је да ће се до јуна изаћи са новим трогодишњим планом борбе против сиве економије, а да ће се и даље радити на подизању свести грађани о важности те борбе од које управо они имају највише користи.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI