Од понедељка, 4. априла, почиње електронска пријава за полагање пријемних испита за упис у специјализована одељења гимназија и уметничких школа, речено је Танјугу у Министарству просвете.

На порталу Моја средња школа пријава ће трајати до 7. априла.

Уколико ученици не искористе пријаву електронским путем, за полагање пријемног испита се могу пријавити у својој школи, односно у школи у којима полажу, 7. и 8. априла.

Помоћник министра просвете за средње образовање Милош Благојевић рекао је да се очекује да број ученика буде на нивоу прошле године, када је око 8.000 ученика било пријављено за специјализована одељења.

Он наводи да на порталу могу бити ауторизовани корисници преко Есдневника или Е-управе, као и да се могу поднети неауторизоване пријаве.

„Било ко од ученика може да уђе у портал, прати упутства и поднесе пријаву која ће бити евидентирана и прослеђена школи која организује пријемни испит“, рекао је Благојевић за Танјуг.

Он је додао да за одређене смерове постоје различити пријемни испити, па ученици могу да бирају, док је за неке то дефинисано Правилником, па је избор само један.

Полагање пријемних испита у средњим школама организоваће се од 13. до 22. маја, а ученици своје резултате моћи ће да виде, такође, електронски на порталу Моја средња школа.

Уколико ученици имају жалбе, потребно је да је у школи поднесу у папирној форми, где ће имати увид у тест.

Благојевић је подсетио и да ће завршни испит који ће обухватити око 65.000 ученика осмог разреда, бити одржан од 27. до 29. јуна.

Увид у прелиминарне резултате завршног испита биће на порталу Моја средња школа 1. јула, на коме ће се подносити и жалбе на резултате.

ТопПрес/ Извор: Танјуг