Лучани – У Гучи, светској престоници трубе одржана је промоција предстојећег, 61. Сабора трубача, који ће бити одржан од 5. до 7. августа.

Пре почетка саме промоције, Гучом се проломио звук трубе и саборске химне „Са Овчара и Каблара“.

Према овогодишњем програму, сабор се враћа традиционалним вредностима, те ће ове године нагласак бити првенствено на труби и културно- уметничким програмима, али ће се радити и на његовом представљању страним гостима.

Општина Лучани и „Скајмјузик” потписали су четворогодишњи уговор о организацији саобора трубача.

„Наша је идеја да будемо неко ко ће овај фестивал враћати коренима и то на најбољи могући начин представити новим генерацијама као и генерацијама које су већ дуго овде. Идеја нам је да заиста симбол овог фестивала, труба, буде још истакнутија, да ова феноменална музика која је свима нама некако у генима и крви буде примећена и прихваћена на прави начин у свим популацијама нашег региона и Европе. Заиста намеравамо да се обратимо европској сцени, европским посетиоцима, да овај феноменални фестивал поврати свој интернационални карактер”,рекао је Миленко Шкарић, оснивач и директор Скајмузик-а.

Председник општине Лучани и председник Саборског одбора, Миливоје Доловић нада се да ће у наредном периоду бити препознат културни значај Саобра трубача у Гучи, не само за овај крај већ за читаву Србију.

„Оно што ми желимо, заједно са „Скајмјузик”-ом, јесте да драгачевски сабор трубача у годинама које долазе, кроз програмски садржај који ћемо заједно припремати, акоји ће осликавати, пре свега, културну баштину нашег народа и оно најлепше што наш народ треба да понуди и Европи исвету. Трудићемо се да ресорно министарство културе и Влада Републике Србије, у годинама које долазе, препознају драгачевски сабор трубача као манифестацију од изузетног значаја за културну баштину Републике Србије. Јер сабор трубача није само труба, то су и кошуље које носимо, то је и неизоставни купусу и печење драгачевско ихладно пиво. Све то је сабор трубача. Све позитивно што треба да покажемо људима који овде долазе”, каже Доловић.

Иако су припреме за сабор увелико у току, Горан Пантелић, директор Културног центра Гуча наглашава да ће њихова успешност и крајњи производ бити евидентни након сабора пошто се буду слегли утисци.

„У предтакмичарским центрима звуци трубе су позвали све да додју у Гучу. Програм сабора, ма колико то све припремали, увек вам остане довољно времена да урадите још нешто. Што се тога тиче, најлакши део је окретање календара, а најлепши део је бити део организације, учестовавати у томе као што сам ја. Ми смо пуно тога припремили. Само да знате да смо на припремем били у Гучи, а шта смо то урадили показаћемо почетком августа”, рекао је Пантелић.

Поред богатог музичког програма, којим ће наравно доминирати звуци трубе и у ком ће наступати и прошлогодишњи победници Марко Трнавац и Кристијан Азировић и традиционалног културно уметничког програма из целе Србије, овогодишњи сабор употпуниће концерти попуалрних народних певачица Ане Бекуте, Снежане Дјуришић и Драгице Радосављевић Цакане, али и Данице Црногорчевић, певачице етно и изворне музике.

 

ТопПрес/ ГЗС