Од априла у Србији ће бесплатно бити доступна вакцина против хуманог папилома вируса (HPV) што је, поручују стручњаци, огроман искорак и значи превенцију тешких болети попут рака грлића материце од којег годишње у Србији умре више од 1.200 жена.

На данашњем скупу „HPV имунизација на длану“ поручено је да ће се родитељима препоручивати вакцинација деце, чиме треба да се разбијају заблуде о имунизацији против ове болести која код два одсто људи може потрајати дуже од пет година.

„То је предуслов за развој карцинома. Вакцине неће искључити тестирање и скрининг, али ће смањити учесталост оболевања“, рекао је професор Милош Марковић са Медицинског факултета у Београду.

ХПВ вакцина биће бесплатна за децу од 9 до 19 година и биће доступна у домовима здравља широм Србије.

Гордана Племић из Удружења „Родитељ“ каже да су родитељи заинтересовани за вакцину и поручује да је сада акценат на великом броју младих и родитеље школске деце којима су информације о имунизацији јако важне.

„Родитељи су доста информисани. Већ шест седам година водимо кампању када је HPV у питању, родитељи знају каква је ситуација у свету и какви су резултати после тога“, поручила је Племић у изјави за медије на скупу који је организовао МСД Србија.

Педијатар Горан Вукомановић са Универзитетске дечије клинике Београд рекао је да је HPV група вируса која изазива многе болести међу којима карцином грлића материце, ануса, пениса, уста, гласних жица, болести које су веома опасне.

„Вакцина је револуција којом спречавамо малигне болести од којих људи умиру“, рекао је Вукомановић и додао да се вакцинација препоручује пре ступања у прве сексуалне односе.

Како каже, идеално је да то буде шести разред, а педијатри ће препоручивати родитељима имунизацију против HPV.

„Волели бисмо да обухват деце буде што већи, а једини исправан пут је да причамо о томе и разбијемо заблуде“, рекао је Вукомановић.

Одлуку Србије да вакцина против HPV буде о трошку државе поздравио је и генерални директор Светске здравствене организације Педрос Адханом Гебрејесус.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић поручила је раније да ће вакцина против HPV о трошку државе бити најновија деветовалентна вакцина.

ТопПрес/ Извор: Танјуг