Од августа нова такса на рачуну за струју

Од августа нова такса на рачуну за струју

Грађани ће на јулском рачуну за струју, који ће им стићи током августа, имати нови трошак у виду таксе за унапређење енергетске ефикасности, рекао је данас Радован Станић, директор за снадбевање електричном енергијом Електропривреде Србије (ЕПС), на Блиц панелу под називом „Енергетска ефикасност и правилно коришћење струје“.

Ипак, он истиче да је реч о минималним износима.“Реч је о закону коју се примењује од 1. јула, тако да ће се на новим рачунима појавити и нова ставка. Говоримо о цифри од 0,015 динара по киловат-сату, која није занемарљив трошак, али мислимо да грађане неће значајније угрозити. То практично значи да је на потрошених 100 киловати-сати струје додатни трошак 1,5 динара, а за просечну месечну потрошњу од 400 киловата рачун ће бити увећан за око 6 динара“, објаснио је Станић, уз напомену да тако појединачни трошак неће бити велики.

Он је навео да се овако прикупљена средства сливају у заједнички фонд и уплаћују на рачун Министарства енергетике, које ће их на адекватан начин пласирати даље и тако допринети општем тренду повећања енергетске ефикасности.

Осим на рачунима за струју, нова такса за унапређење енергетске ефикасности од првог јула налази се и на рачунима за гас и гориво. Она износи 0,15 динара по кубном метру гаса, односно исто толико по продатом литру горива.Тако ће рачун у домаћинству које троши око 875 кубних метара гаса бити већи за око 11 динара.

ТопПрес/ Извор: Блиц

KOMENTARI