Од данас до понедељка важе пооштрене мере

Од данас до понедељка важе пооштрене мере

Од данас до понедељка ујутру на снази су пооштрене мера Влада Србије против ширења корона вируса, онакве какве су важиле и претходног викенда.

Затворени су сви угоститељски објекти, (кафићи, ресторани, барови), тржни центри, све продавнице (осим продавница прехрамбене делатности), биоскопи, музеји, галерије, козметички и фризерски салони, салони лепоте, кладионице, коцкарнице, дечије играонице, теретане, вежбаонице, фитнес центри, базени, балони за спорт…

Мере затварања се не односе на предузећа, фабрике и њихове интерне организације рада и пословне активности, , саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Такође, у уобичајеном радном времену биће отворени сви шалтери државне управе, поште, банке, осигуравајућа друштва, мењачнице…

Идентично као и за викенд, објекти на које се ово ограничење рада у наредним данима не односи су апотеке, ординације, лабораторије, стоматолошке и ветеринарске ординације, ветеринарске апотеке.

Радиће и трговински објекти у којима се врши продаја прехрамбених производа, пијаце, зелене пијаце, продавнице сточне хране, пет шопови…

Ограничење се не односи ни на самосталне малопродајне објекте у којима се куповина обавља без уласка у објекат – киосци и трафике.

Радиће и објекти и радње у којима се пружају услуге које не захтевају дуготрајно присуство корисника и у којима је контакт ограниченог трајања, попут обућара, стаклорезаца, кројачких радњи, столарских радњи, вулканизери, технички прегледи, ауто-перионице, хемијска чишћења …

Бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива неће се затварати, као ни ресторани и барови у оквиру хотелских и других категоризованих смештаја исклучиво за госте који имају пријављен боравак у том хотелу.

Могу да раде спортски објекти за припрему и одржавање регистрованих такмичења у оквиру надлежних националних спортских савеза.

Битне напомене су да шалтер продаје хране у ресторанима, као ни шалтер продаја кафе и пића у локалима на шеталиштима није дозвољена.

Надлежни органи, инспекцијске службе и Комунална милиција вршиће строгу контролу поштовања епидемиолошких мера у наредним данима.

Влада још једном позива на поштовање свих епидемиолошких мера и апелује на личну одговорност свих грађана.

„Све мере уводе се ради заштите здравља становништва и свођења социјалних контаката на минимум али до коначне победе над пандемијом потребан је допринос свих појединаца у друштву“, указује се саопштењу.

Додаје се и да ће се вакцинација против заразне болести ковид-19 одвијати без прекида по унапред утврђеном плану и у наредним данима, тако да нове мере ни на који начин не угрожавају процес имунизације.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI