Исплата државне помоћи у износу од 20 евра почела је јутрос за пензионере, оне који примају социјалну помоћ и лицима који су у заводима за извршење санкција, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

„Укупно ће око 5,8 милиона грађана Србије добити по 20 евра новчане помоћи државе, које исплаћујемо у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима у циљу ублажавања последица пандемије корона вируса. Новац ће данас бити исплаћен за 1.743.929 пензионера, прималаца социјалне помоћи и лица у Заводу за извршење кривичних санкција“, рекао је Мали.

Затим ће, у среду, 8. децембра, прецизирао је министар, новац бити исплаћен за 2.328.123 грађана, а у четвртак 9. децембра новац ће добити још 1.729.707 грађана Србије, наведено је у саопштењу.

„За ову меру подршке укупно је опредељено 13,6 милијарди динара, а исплатом тог новца завршавамо исплате у оквиру трећег пакета подршке у овој години“, рекао је министар Мали.

Подсетио је да су до сада успешно реализована три пакета подршке привреди и грађанима Србије која су укупно вредна око осам милијарди евра односно око 17 одсто БДП-а.

Министар Мали је подсетио да је у мају и новембру 5,7 милиона грађана добило 30 плус 30 евра, да су вакцинисани у јуну добили по 3.000 динара, а незапослени по 60 евра.

„Подсећам вас и да су пензионери у септембру добили по 50 евра новчане подршке, а наши најстарији суграђани могу да очекују још по 20.000 динара у фебруару, као што смо и предвидели буџетом за 2022. годину“, навео је министар финансија.

Мали је додао да све ове мере показују да је подршка државе континуирана, те да се показало да држава брине о својим грађанима, њиховом животном стандарду и квалитету живота.

„Стабилне јавне финансије и јака економија омогућиле су нам да све што смо обећали исплатимо без дана кашњења. Мерама које смо спровели задржали смо оптимизам грађана, који нису смањили потрошњу због пандемије корона вируса. Показали смо да је Србија јака и стабилна и да је ту за своју привреду и грађане, као и да одлични економски резултати које постижемо нису случајни“, додао је Мали.

Он је подсетио да је Србија у трећем кварталу остварила стопу привредног рата од 7,7 одсто, а да ће у овој години имати стопу раста већу од седам одсто.

„Ако се томе дода прошлогодишњи резултат од тек минус 0,9 одсто, јасно је да ћемо имати један од најбољих резултата у Европи када је кумулативни раст БДП-а у питању. Такође, наш јавни дуг је под контролом и остаће на нивоу испод 60 одсто, а незапосленост је на силазној путањи, упркос пандемији. Све су то одличне вести за наше грађане, и сјајан показатељ економске снаге наше земље“, закључио је министар Мали.

Потпуно смо ликвидни и стабилни, без додатног задуживања

Мали је изјавио да држава није предвидела ниједан додатни динар задуживања на међународном тржишту капитала, додајући да је у понедељак на крају дана, пре исплате 20 евра, било 298 милијарди динара на рачуну и да је наша економија потпуно ликвидна и стабилна.

Мали је навео и да ће Србија, кумулативно за претходну и ову годину, имати највећу стопу раста у Европи.

„Ове године биће раст 7,3 одсто, прошле године био је -0,9. Побеђујемо у економији у време највеће економске кризе икада“, истиче Мали додајући да Србија убрзано, брже од очекиваног, долази и приближава се стандарду развијених земаља.

Истиче да просечна плата расте из године у годину, да је у буџету за следећу годину планирано повећање пензија 5,5 одсто по швајцарском моделу, као и повећање плата у јавном сектору.

Мали додаје да расте и минимална зарада, за 9,4 одсто, и иде на више од 35.000 динара.

Додаје да ће ове године удео јавног дуга у БДП-у бити 58,2 одсто, а да це следеће године бити 55,5 одсто.

„Нисмо предвидели ниједан једини додатни динар задуживања на међународном тржишту капитала. Јуче на крају дана, пре исплате 20 евра – 13,6 милијарди ће коштати то, имали смо 298 милијарди динара на рачуну, преко 2,5 милијарде евра, потпуно смо ликвидни и стабилни“, истиче министар.

Указује да је стопа незапослености 10,5 одсто што, каже, говори о томе да су предузете мере добре.

На критике да се новац исплаћује, јер су избори наредне године, Мали одговара питањем: „Ако је то тачно, зашто се дешавало током ове и прошле године?“.

„Не радимо због избора неке ствари које су важне за грађане. Годинама уназад спроводимо економску политику која за циљ има раст привреде и раст стандарда. Економија ни на који начин код нас не дефинише политику. Спроведене мере су како бисмо умањили негативне последице ковида-19. Ми из ове кризе излазимо са много мањим последицама од развијених земаља“, наводи Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг