Сви некатегорисани угоститељски објекти од данас ће бити у обавези да пријаве све домаће и стране туристе, преко централног информационог система еТуриста.

Законска обавеза односи се на угоститеље који пружају услуге смештаја у некатегорисаном угоститељским објектима попут хостела, преноћишта, коначишта, конака, хотела, ханова, етно кућа, салаша, вила, кампова, кампинг одморишта… објављено је на сајту Министарства туризма.

Обавеза се, такође, односи се и на угоститеље који пружају смештај у некатегорисаним угоститељским објектима за смештај наутичког туризма, као и ловног туризма – ловачки дом, ловачка кућа и ловачка колиба.

Сви они су у обавези да због евидентирања поднесу пријаву јединици локалне самоуправе на чијој територији се објекат налази.

Уколико угоститељ не испуни своју обавезу, чини прекршај из закона о угоститељству и о странцима, о чему ће бити обавештена туристичка инспекција и служба за странце МУП-а.

Локалне самоуправе дужне су да воде евиденцију угоститеља и угоститељских објеката, који услуге смештаја пружају у некатегорисаним угоститељским објектима, као и категорисаним објектима домаће радиности (кућа, апартман и соба) и сеоског туристичког домаћинства, и да их унесу у централни информациони систем.

Законом су запрећене прекршајне казне за неиспуњење ових обавеза, тако да одговорном лицу у локалној самоуправи прети новчана казна од 50.000 до 100.000 динара.

Напомињу да од данас еТуриста постаје једини извор података Републичког завода за статистику о туризму.

ТопПрес/ Извор: Танјуг