Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, од данас до 27. марта спровешће акцију појачане контроле саобраћаја која ће бити усмерена на контролу брзине кретања возила.

Ова акција ће бити спроведена у 30 европских земаља које су чланице Мрежа саобраћајних полиција Европе-ROADPOL, саопштио је МУП.

У оквиру ове акције, у четвртак, 24. марта, реализоваће се такозвани „Speed Marathon“, током ког ће на свим најважнијим путним правцима брзина бити мерена непрекидно, у трајању од 24 часа.

Саобраћајна полиција ће свакога дана ангажовати све расположиве уређаје за мерење брзине кретања – ручне радаре, радаре у системима видео надзора и уређаје за мерење брзине у возилима без обележја полиције – пресретачима, док ће на ауто-путевима бити мерена и просечна брзина кретања возила.

У циљу заштите безбедности пешака брзина ће бити мерена и у зонама пешачких прелаза.

Сваки контролисани возач биће алкотестиран, док ће саобраћајна полиција приликом заустављања сваког моторног возила које прекорачи дозвољену брзину кретања извршити контролу да ли се од стране возача и свих путника у возилу појасеви користе на начин који је предвидео произвођач возила.

У прва два месеца ове године, на путевима у Србији догодила се 61 саобраћајна незгода са погинулим лицима, а у готово половини тих незгода као један од утицајних фактора јављала се неприлагођена брзина условима саобраћаја и стању пута.

Током наведеног периода, саобраћајна полиција санкционисала је око 65.000 возача због учињеног прекршаја прекорачења брзине, што је двоструко више у односу на прва два месеца прошле године, навео је МУП у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг