Управа за аграрна плаћања објавила је данас седми јавни позив за набавку нових трактора средствима ИПАРД-а, а захтеви се могу поднети до 22. априла.

Обухваћени су сектори млека, меса, воћа и поврћа, осталих усева као што су одређене врсте житарица и индустријског биља, грожђа и јаја.

Овим позивом обезбеђена су средства у висини од 1,35 милијарди динара, у складу са Правилником и посебним прописом који уређује расподелу подстицаја у пољопривреди и руралном развоју.

Предмет јавног позива су инвестиције у физичку имовину и прихватљиви трошкови у набавку новог трактора, са стандардним деловима, уређајима и опремом за извођење пољопривредних радова, укључујући припадајућу тракторску кабину, објавила је Управа за аграрна плаћања.

Снага трактора чија се набавка субвенционише ИПАРД средстава зависи од сектора улагања и обима производње.

На пример, ако се неко бави воћарством и има од два до 10 хектара пријављених површина под засадом, моћи ће да набави трактор снаге до 60 kW. Јачи трактор, до 80 kW, моћи ће да набави ако има веће површине, између 10 и 50 хектара.

Трактор може бити врсте Т1 до Т5 или С1 до С5 у смислу посебног прописа који уређује поделу моторних и прикључних возила и техничке услове за возила у саобраћају на путевима и треба да испуњава услове у области заштите животне средине уређене прописима ЕУ у овој области, а са којима су усклађени прописи Србије.

Информације о расписаном Јавном позиву доступне су на телефон Инфо-центра Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде: 011/260-79-60 или 011/260-79-61, као и контакт центра Управе за аграрна плаћања: 011/30-20-100 или 011/30-20-101, сваког радног дана од 7:30 до 15:30 часова.

ТопПрес/ Извор: Танјуг