Крагујевац –  У Државном дата центру у Крагујевцу данас је пуштена у рад прва Национална платформа за вештачку интелигенцију у Србији, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Национална платформа за вештачку интелигенцију представља суперкомпјутер последње генерације, високих перформанси, спреман да обради огромну количину информација у кратком временском периоду.

Споразуме о коришћењу прве Националне платформе са представницима техничких факултета, свих научно-технолошких паркова и три института потписао је директор владине Канцеларије за IT и електронску управу Михаило Јовановић, у присуству председника, премијерке Ане Брнабић и амбасадора САД у Србији Ентони Годфрија.

Претходно су Вучић, Брнабић и Годфри, као и Михаило Јовановић обишли Дата центар, а „добродошлицу“ им је пожелела „Даца“ – Дата центар андроид, њихов виртуелни домаћин.

Посао центра је, каже, да споји два света, реални и виртуелни, да безбедно чува знање и податке из реалног света, грађана, привреде, државе, локалних самоуправа и комерцијалних корисника.

Додала је да је Дата центар у Крагујевцу пет пута већи од београдског и испуњава највише стандарде за овакав тип објекта, јединствен у региону по капацитетима и перформансама.

Вучић је на то прокоментарисао да „то изгледа као други свет“.

Председник је затим са домаћинима обишао просторију у којој борави део запослених, IT стручњаци, међу којима и „младе снаге“, Исидора и Лука, двоје студената, које по завршетку факултета чека посао у Дата Центру.

Исидора је студент четврте године Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, док је Лука друга година Информационо-комуникационит технологија у Београду, а сагласни су да су презадовољни условима у Центру.

Председник их је упитао шта још држава може да уради и колика су и каква улагања потребна у вештачку интелигенцију, роботику, софтверску индустрију, имајући у виду да не можемо да пратимо велике земље, САД, Немачку, Кину.

„У добром правцу ово иде, све расте“, констатовао је Лука, а Вучић се надовезао да је важно да тај раст буде експоненцијални, да бројке иду геометријском, а не аритметичком прогесијом.

Они су му, као мали знак пажње, поклонили дукс са логом Дата центра.

Затим му је директор Канцеларије за IT Михаило Јовановић показао да запослени имају и услова за одмор у Центру.

Иначе, Националнла платформа ће бити на располагању држави, локалној самоуправи, али и универзитетима, научно-технолошким парковима и стартап компанијама.

Захваљујући тој платформи Србија је спремна да направи нови искорак у процесу дигитализације нашег друштва и обезбеди алат за још бржи и снажнији развој наше истраживачке и иновативне заједнице.

Влада Србије је изградњу Државног дата центра у Крагујевцу утврдила као пројекат од значаја за Србију, будући да је реч о једној од капиталних инвестиција у том граду, вредна 30 милиона евра.

Тај пројекат допринеће унапређењу рада јавне управе, што убрзава процедуре и поједностављује свакодневни живот грађана и пословање привреде.

Дата центар се простире на 14.000 квадратних метара, а изграђен је за нешто мање од годину и по дана.

Суперкомјутер у Крагујевцу важан и за пољопривреду и екологију

Председник  Вучић изјавио је данас да ће прва Национална платформа за вештачку интелигенцију у Србији у Крагујевцу, која представља суперкомпјутер последње генерације бити важна и за српску пољопривреду и заштиту животне средине.

„Екологија је једна од важних тема која је директно скопчана са суперкомпјутером. Нисам говорио ни о пољопривреди и климатским променама“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у вези са применом суперкомпјутера у Крагујевцу.

Казао је да ће захваљујући њему моћи да се прате промене до којих ће долазити у наредних 10 година у области животне средине, али и да ће моћи да се оцени квалитет земљистса, његову пх вредност,шта може да се сеје или сад, како да се наводњава и друго.

Вучић је нагласио да ће све то бити важно и за подизање српског БДП-а и напредак целе земље.

Како је рекао, српски IT сектор учествује сада у БДП-у земље са више од 9,2 одсто, као и да ће само суфицит од извоза и увоза у IT сектору бити већи од милијарду евра.

„На пример, пре само девет година пољопривреда је учествовала у БДП-у скоро 11 одсто, а данас 6,3 одсто, док IT сектор сада учествује у БДП-у земље више од девет одсто, а био је на три до четири одсто“, навео је Вучић.

Додао је да то само показује колико се Србија модернизовала и технолошки променила.

Када је реч о пољопривреди, Вучић је рекао да се на почетку 20. века у САД пољопривредом бавило 47 одсто становништва, а сада око 1,6 одсто иако америчка пољопривреда важи за најбољу у свету.

За Крагујевац до 2025. године милијарда евра

Председник Србије  рекао је данас да би у Крагујевац до 2025. године требало да се уложи милијарду евра, чиме ће тај град постати гравитациони центар централне Србије и Шумадије.

Вучић је најавио да ће ускоро доћи у Крагујевац, како би предочио цео план за развој тог града и Шумадије, наводећи да има много идеја и да ће грађани бити задоовљни.

Он је рекао да ће у обилазницу око Крагујевца бити уложено минимално 155 до 200 милиона евра, чиме ће тај град бити спојен са коридорима 10 и 11, са Чачком и са Краљевом.

Навео је да ће за канализацију и пречистаче отпадних вода бити издвојено 308 милиона евра, и да је то шуштина заштите животне средине у коју није улагано 70 година.

Рекао је да је то већ преко 500 милиона евра, а ако се буде радила ТЕ-ТО (Термоелектрана-топлана) за коју је процена 250 милиона евра, то ће са Дата центром од 55 милиона евра достићи 800 милиона евра.

Вучић је рекао и да предстоји анализа рада „Застава оружја“, као и свега другог што ће се радити у будућности.

„Биће милијарда за Крагујевац до 2025. године. То су улагања каква никада нису имали, а неће имати проблема ни са загађењем“, указао је Вучић.

„Када раширите ту мрежу нема ко неће видети бољитак у Крагујевцу. Крагујевац ће уз Чачак постати гравитациони центар централне Србије као што је Ниш за југ и југоисток Србије“, навео је Вучић.

Он је рекао да су то добре вести, као и да томе треба додати железницу, аутопут Карађорђе, као и друге ствари које ће добити Шумадија и Шумадијски округ.

Неслућене могућности за Србију

Председник Вучић поручио је данас да су суперкомпјутери, попут оног који је данас покренут у Државном дата центру у Крагујевцу, као и област вештачке интелигенције шанса и за Србију, за њен даљи развој, истичући да Шумадија данас има нешто што нема нико у региону.

Вучић је обраћајући се новинарима у Крагујевцу рекао да је у изградњу Дата центра уложено укупно 55 милиона евра, а да је само суперкомпјутер коштао око два милиона, те да је поносан што Србија то има.

„Дата центар у Крагујевцу је пет пута већи од оног у Београду. Ово нема нико у региону, али има Крагујевац, има Шумадија“, рекао је Вучић.

Пуштање у рад прве Националне платформе за вештачку интелигенцију, и развој области вештачке интелигенције важно је јер ће наша деца, која би отишла, бар у Београд, а нажалост и у иностранство, имати прилику да живе и раде, да зарађују у својој земљи, у најбољим могућим условима.

Вучић је указао да је покретањем ове платформе, Србија ушла међу 26 земаља које имају нешто такво, а једна је од ретких земаља има свој Институт за вештачку интелигенцију.

„То оставља неслућене могућности за нас“, нагласио је Вучић и навео да је земља много људи изгубила у претходним деценијама, који су отишли у иностранство, јер су тамо проналазили бољи посао и живот, али се сада први пут дешава да нам се људи враћају са другог краја света.

„Дошли су људи из Сан Дијега, који су радили у америчкој компанији „Nvidia“, која нам је и продала суперкомпјутер, која је најбоља на свету и са којом је важно да сарађујемо. Много људи долази из иностранства, а држава ће за готово 50 одсто да вам увећа плату, јер хоћемо да ствари гурамо брже напред“, рекао је Вучић.

Како каже, када вам комерцијално, меморију закупљују компаније попут IBM и Хуавеја, а потенцијално и „Oracle“, то итекако говори колико смо као држава, напредовали.

Испричао је да Уједињени Арапски Емирати имају два суперкомпјутера, и да нису задовољни са бројем података које могу да држе, као и да наша земља размишља, да можда, са још неким, уложи у још једну такву „машину“.

„Они, када је неко онколошки пацијент, шаљу снимке у иностранство и гледају на који начин да се спроводи хемиотерапија, шта да ураде… Ми смо у стању, за 48 сати почињемо са тим, да све примимо из наших здравствених центара, болница, домова здравља, све снимке са мамографа, рендгенске снимке и да их овде обрадимо у једном дану, да не плаћате, да не чекате на иностранство. Тиме чувамо здравље и решавамо проблеме људи“, појаснио је Вучић.

Подсетио је да Србија ради на томе да се оснује институте за секвенцирање генома, што је процес кроз који се открива за сваког појединца чему је он склон, кад су у питању болести.

„Неко је склон изливу крви у мозак, неко има проблеме са крвним судовима, неко добијању рака… Када све то урадите, све те процене, резултат је да се продужује живот за 10-15 гподина… То су фантастичнре ствар. Нама би за то требало 10-15 година, али је све ово што Србија чини у домену вештачке интелигенције промена парадигме“, рекао је Вучић.

Навео је да ће у оквиру Дата центра бити изграђен и додатни објекат за податке МУП-а, Војске и БИА, што ће нити највећа база за све податке.

Цитирао је Стива Џобса који је рекао да је „иновативност способност да се промена перципира као прилика, а не као претња“:

„Суперкомпујтери, вештачка интелигенција су шанса и за Србију, можмо да будемо технолошки ‘хаб'“, истакао је Вучић.

Много тога је у Шумадији почињало, о ово почиње у Шумадији и Крагујевцу, поручио је Вучић и додао да у марту креће изградња обилазнице око тог града, и да се завршава уговор за првих пет од 22 километра.

Уз то, подсетио је да су планирана улагања од 250 милиона за термоелектрану-топлану, док 308 милиона коштају пречистачи отпадних вода и кишна и фекална канализација.

Вучић је захвалио америчком амбасадору јер је, каже, увек лично био коректан када је говорио о економским резултатима Србије, независно да ли нам на политичком плану нешто пребаци.

„Увек сте били фер и говорили шта смо у економији урадили и постигли. Хвала вам на томе што видите будућност Србије у напретку економије, разуемете колико нам је важна инфраструкута, од дигиталних аутпутева до суперкомпјутера. Ово нашу земљу гура напред“, рекао је Вучић.

Морамо да оснажимо друге градове у Србији

Председник  Вучић изразио је данас задовољство што се најјачи рачунар и рачунарски ресурси налазе у Крагујевцу,  и додао да ће то омогућити да млади људи после школовања остају у том граду.

Много сам срећан што су најјача машина и ресурси у Крагујевцу, рекао је Вучић и додао да треба радити на томе да људи остају у Крагујевцу, да се не селе сви у Београд.

Указао је да је буџет Крагујевца 72-73 милиона евра, а буџет Београда 1,3 милијарду евра.

„Можете да волите шта год хоћете али поједе га Београд. Рашће Београд и даље, али та разлика не треба да расте експоненцијално, већ треба да расту и Ниш, Крагујевац, Нови Сад који има већ буџет од око 100 милиона евра, сличан Београду ако се узме у обзир број становника“, рекао је он.

Вучић је нагласио да мора брже и више да се снаже Крагујевац, Ниш, па онда Суботица, Лесковац, Крушевац, Панчево, Зрењанин, Краљево.

На ту листу му је неко од присутних добацио „и Чачак“, на шта је председник рекао да је Чачак по величини тек 13 град у Србији.

„Где год кренем увек неко из Чачка. Мислим да је Чачак највише добио. Не само научно технолошки парк, немачку фабрику, ауопутеве, Овчар бању. Не постоји ништа што у инфраструктурном смислу Чачак не добија. А никако да се помире да нису први“,нашалио се Вучић..

Нагласио је да није сигуран да ће Крушевац стићи Лесковац, додајући да треба оснажити и Лесковац.

Србија спремна на нови искорак у процесу дигитализације

Захваљујући првој Националној платформи за вештачку интелигенцију у Србији, која је данас пуштена у рад, наша земља је спремна да направи нови, еволуцијски искорак у процесу дигитализације нашег друштва и обезбеди алат за још бржи и снажији развој наше истраживачке и иновативне заједнице, као и еУправе.

То је изјавио директор Канцеларије за IT и еУправу Михаило Јовановић у Државном дата центру у Крагујевцу, где је данас ова платформа пуштена у рад у присуству председника Србије Александра Вучића, председнице Владе Ане Брнабић и амбасадора САД Ентони Годфрија.

Јовановић је објаснио да ова платформа представља суперкомпјутер последње генерације, високих перформанси, произвођача НВИДИА, спреман да обради огромну количину информација у кратком временском периоду.

„Данас са радошћу испуњавамо још један задатак на дигиталном путу Србије 2020-2025. Пуштамо у рад и експлоатацију Националну платформу за развој вештачке интелигенције смештену на најсигурнијем и најбезбеднијем месту – Државном дата центру у Крагујевцу“, рекао је Јовановић.

Истакао је да се у том центру може видети пример којом брзином се развија наша земља у сваком погледу.

Нагласио је да је Србија данас много другачија земља у односу на ону од пре пет или 10 година.

„Пројекти које данас реализујемо у сваком смислу су нешто о чему раније није могло ни да се сања. Много тога је морало да буде урађено како би уопште дошло до тога да Србија може да има дата центар или овакву платформу и суперкомпјутер“, додао је Јовановић.

Србија спремна на нови искорак у процесу дигитализације

Захваљујући првој Националној платформи за вештачку интелигенцију у Србији наша земља је спремна да направи нови, еволуцијски искорак у процесу дигитализације нашег друштва и обезбеди алат за још бржи и снажији развој наше истраживачке и иновативне заједнице, као и еУправе, изјавио је директор Канцеларије за IT и еУправу Михаило Јовановић.

Јовановић је објаснио да платформа представља суперкомпјутер последње генерације, високих перформанси, произвођача НВИДИА, спреман да обради огромну количину информација у кратком временском периоду.

„Данас са радошћу испуњавамо још један задатак на дигиталном путу Србије 2020-2025. Пуштамо у рад и експлоатацију Националну платформу за развој вештачке интелигенције смештену на најсигурнијем и најбезбеднијем месту – Државном дата центру у Крагујевцу“, рекао је Јовановић.

Истакао је да се у том центру може видети пример којом брзином се развија наша земља у сваком погледу.

Нагласио је да је Србија данас много другачија земља у односу на ону од пре пет или 10 година.

„Пројекти које данас реализујемо у сваком смислу су нешто о чему раније није могло ни да се сања. Много тога је морало да буде урађено како би уопште дошло до тога да Србија може да има дата центар или овакву платформу и суперкомпјутер“, додао је Јовановић.

Јовановић је рекао да ће први корисници платформе бити три института, седам техничких факултета, Универзитет у Крагујевцу, четири научно-технолошка парка.

„Колико од сутра Министарство здравља ће моћи, захваљујући вештачкој интелигенцији да обрађује велики број рендгенских снимака и добије резултате које људска памет и око не могу више да виде, док ће Институт за молекуларну генетику моћи да уради анализе које ће помоћи у превенцији здравља наше нације, рекао је Јовановић.

Истакао је да је данас велики дан јер видимо још један резултат концепта дигитализације.

„Инсталирали смо суперкомпјутер у оквиру Центра за развој вештачке интелигенције у Канцеларији за IT и еУправу“, рекла је она.

Подсетила је да је крајем 2019. године Влада Србије донела стратегију за развој вештачке интелигенције и тиме, како је додала, постала прва држава у југоисточној Европи која је то урадила, а 26. на свету.

Навела је да је једна од мера стратегије успостављање Националне стратегије за развој вештачке интелигенције и истакла да је та мера реализована у најкраћем могућем року.

„Суперкомпјутер је кључан за обраду велике количине података који су генерисани развојем дигитализације и повећаном употребом дигиталних уређаја, а ти подаци су ресурс за тренирање алгоритама који уче како да процесирају податке и изврше одређене задатке“, каже робот Даца.

Истакла је да ће у овој години бити генерисано 40 пута више података него пре десет година, а да ће за три године тај број бити дуплиран и додала да зато инвестиције у суперкомпјутере глобално расту.

„Уз наш супер компјутер последње генерације смо способни да иновативним стартпат компанијама и истраживачима омогућимо брз развој нових IT производа јер ће у Србији имати приступ инфраструктури најбољих перформанси“, рекла је Даца.

Супер компјутер донеће Србији информатички бум

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри изјавио је да је пуштање у рад прве Националне платформе за вештачку интелигенцију још један велики корак на већ успешном путу Србије да постане регионални технолошки центар.

„Не чуди ме што је Србија изабрала баш NVIDIA-у да постане лидер на пољу вештачке интелигенције и центар иновација за међународне стартапе. Овај супер компјутер донеће Србији информатички бум“, рекао је Годфри који је у Државном дата центру у Крагујевцу са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић присуствовао пуштању у рад Прве Националне платформе за вештачку интелигенцију у Србији.

Реч је о платформи која представља суперкомпјутер последње генерације, високих перформанси, спреман да обради огромну количину информација у кратком временском периоду.

Годфри је рекао да је Државни дата центар у Крагујевцу најмодернији центар инфраструктуре у региону и председнику и премијерки честитао на великом труду да пробуде интересовање и привуку инвестиције у растући и ИТ сектор у Србији.

„Америчке IT компаније су и нама изразиле повећано интересовање за ову област и последњих неколико месеци наше комерцијално одељење истражује нове могућности за фирме“, рекао је Годфри.

Подсетио је да неке од највећих америчких IT компанија већ увелико послују у Србији и као пример навео Мајкрософт, NCR…

„Све оне желе да буду још присутније и надају се да ће им Србија бити партнер у развоју безбедних IT оквира за поуздану заштиту осетљивих података клијената и грађана“, рекао је Годфри.

Захвалио је Влади Србије на, како је истакао, сталној подршци америчким фирмама које раде у Србији, те подвукао да бизнис игра изузетно важну улогу у нашим економским и политичким односима.

„Оне овде не би могле да раде без владине подршке“, рекао је Годфри и додао:

„Гледамо у будућност са великим очекивањима. Предвиђам да ћемо имати још више примера сарадње попут овог, да америчке и српске фирме деле знање и врхунску пословну праксу, јер када заједно развијају визионарске идеје и иновативан приступ оне не само што пружају боље услуге својим клијентима, већ и зближавају наше две земље“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг