Од данас ће у свим школама у Србији, неколико дана после трагедије у београдској основној школи „Владислав Рибникар“, бити присутни полицијски службеници и то све до краја наставе, који ће превентивно деловати.

„Поред школских полицајца, ангажовани су и полицијски службеници опште надлежности, управе саобраћајне полиције и криминалистичке полиције. Посебан акценат је стављен на долазак ученика, одлазак и за време одмора, рекла је за Танјуг Индира Хамзабеговић, школски полицајац Полицијске управе Стари град.

Она је прецизирала да су све школе у Београду покривене са по два полицијска службеника у обе смене, што значи да је на Старом граду по смени ангажовано 36 полицијских службеника.

Улога школског полицајца је унапређење безбедности у школама и ученика, спречавање, сузбијање и расветљавање кривичних дела и прекршаја у зони школа, рекла је Хамзабеговић.

Према њеним речима, постојаће максимална сарадња полицијских службеника са директорима, педагозима, особљем у школи и ђацима.

Што се тиче откривања оружја и психоактивних супстанци, улога полицијских службеника је превентивно деловање, а у случају сазнања да неко од ученика поседује нешто од оружја, оруђа и психоактивних супстанци, то ће подразумевати и преглед тог ученика. Такође су ангажовани и радници физичко техничког обезбеђења, са којим имамо сарадњу, рекла је Хамзабеговић.

Она је рекла да МУП наставља с едукацијама и предавањима на тему безбедности коришћење интернета и друштвених мрежа, затим заштити деце од опојних дрога и алкохола, као и насиља као негативне друштвене појаве.

У Београду има 331 школска установа и до 8. маја ове године 146 школских полицајаца је покривало школе док ће од данас свака школа бити покривена са два полицијска службеника, рекла је Хамзабеговић.

ТопПрес/  Извор: Танјуг