Фото: ГЗСФото: ГЗС

Месо и производи у којима је најмање 50 процената меса домаћег порекла, у свим трговинама у Србији од данас ће носити ознаку „Произведено у Србији“.

– Једна од најбитнијих информација за потрошаче, поред цене и рока трајања, је информација о пореклу. Смислили смо најједноставнији начин да то обележимо, без мењања амбалаже, а да опет знате да је то производ у складу са прописима – рекао је Тањугу шеф Одсека за означавање хране, шеме квалитета пољоприврених производа и органску производњу у Министарству пољопривреде Бранислав Ракетић.

Навео је да је обавеза произвођача меса и месних препрађевина да продавцу достави изјаву којом гарантује да је његов производ у складу са прописима и да мозе да се обележи графичком ознаком „Произведено у Србији“, а да продавац то јасно мора да истакне на месту где се продају ти производи у његовом објекту или у витринама у којима су изложени.

Ракетић је рекао како је министарство последњих дана у живој комуникацији с произвођачима и трговцима решило све недуумице, тако ова одлука може да почне да се примењује првог дана априла.

На питање како ће потрошачи бити сигурни да је месо са домаћих фарми, Ракетић је одговорио да то није тешко.

– Осим гаранације произвођача да је месо домаће, контролисаће га Управа за ветерину, односно ветеринарска инспеклција, која врло лако може да уђе у траг пореклу производа на основу радног налога у месној индустрији, а у налозима пише порекло сировине и састојци који иду у одређену прерађевину. Мислим да наши произвођачи морају бити свесни да је та изјава доказива и да ће бити предмет контроле – рекао је Ракетић.

Нагласио је да ова одлука треба да помогне не само потрошачима, већ и домаћим произвођачима сточне хране, меса, месних производа и кланичној индустрији.

– Искрено, мислим да ће ове новине стварно помоћи истицању домаће производње, јер мислим да она има све неопходне квалитете, који треба да се на јасан и видљив начин истакну потрошачима – нагласио је Ракетић.

Он је подсетио да Србија има закон против генетски модификованих организама (ГМО) који изричито забрањује промет сточне хране која садржи ГМО, као и таквог меса и хране за људе.

– Наши произвођачи се тога придржавају, што је веома битно за крајње потрошаче. Друго, месо било као свеже било као прерађевине није прешло „много километара“, тако да је то једна информација која је јако битна – навео је Ракетић за Тањуг.

Он тврди да ове новина неће ни на који начин утицати на раст цена меса и прерађевина, јер обележавање не изазива никакве додатне трошкове у процесу производње, већ ће само утицати на бољу продају таквих намирница.

Ракетић истиче да ни чињеница да се ради о домаћем месу доброг квалитета не би требало да утиче на поскупљење такве хране по узору на органске производе.

– Овде желимо да истакнемо то што је наше, јер мислим да можемо с тим да се похвалимо и морамо радити на подизању локал патриотизма, да купујемо робу домаћег порекла. То је врло изражено и код чланица ЕУ у Италији и Француској, па зашто не би тако било и код нас. Да дајемо предност домаћим производима – закључио је Ракетић.

 

 

ТопПрес/ Извор: Танјуг