Градски хотелијери ће добити од државе директну субвенцију од 350 евра за сваки лежај и 150 евра за сваку собу, што је нова и прва секторска мера за ублажавање последица вируса корона који је та криза оставила на угоститељство, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Министар је након састанка са представницима градских хотелијера у Привредној комори Србије рекао да је једини услов за коришћење те помоћи државе да хотелијери до краја године не отпусте више од 10 одсто радника.

Истакао је да ће за десетак дана Министарство трговине, туризма и телекомуникација објавити јавни позив за хотелијере којим ће бити прецизирани критеријуми за пријаву и позвао их да се том позиву одазову.

Очекује се, каже Мали, да ће новац хотелијери добити крајем септембра, а најкасније у првој недељи октобра.

Мали је изразио задовољство што је велики број наших грађана ове године одлучио да летње одморе проведе у Србији, због чега су смештајни капацитети у бањама, планинама и селима пуни, али су због недостатка страних гостију, додаје он, градски хотели остали празни.

Због тога је, истиче, држава одлучила да донесе нови пакет мера који ће директно помоћи градским хотелијерима да ублаже негативне последице кризе.

Министар је навео да од око 380 категорисаних градских хотела у земљи само је 115 отворено, док у Београду од 115 хотела само 42 тренутно послује.

У њима је, додаје, попуњеност око девет и по одсто.

Новим мерама градски хотелијери ће за једнокреветну собу добити помоћ од 500 евра, а на примеру Хотела “Мона” у Београду, министар Мали је објаснио да ће тај хотел добити помоћ од 100.000 евра, с обзиром да има 237 лежаја и 146 соба.

„Овим новим мерама показујемо да је држава има новца, да је стабилна и јака да смо спремно дочекали ову кризу“, рекао је Мали.

Истакао је да су стабилне финансије у нашој држави резултат тешких реформи које су спроведене током 2014. године.

Министар је подсетио и на раније мере државе које је донела у претходном периоду као помоћ привреди за сузбијање негативних последица кризе изазване вирусом корона.

Навео је да су то исплата три пуна минималца, одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде, по 100 евра пунолетним грађанима Србије, и исплата 60 одсто минималца за два месеца, од којих је минималац за август већ исплаћен.

Исплата 60 одсто минималца за септембар, најавио је министар, биће до 10. септембра.

„Ако уз то додамо и кредите за ликвидна средства и гарантну шему, укупна помоћ државе привреди за сузбијање последица вируса корона је око 5,8 или 5,9 милијарди евра“, рекао је Мали.

Наводи и да је држава издвојила и 2,6 милијарди динара за пољопривредну производњу, као и једнократну помоћ од 4.000 динара за пензионере и да је повећала плате свим здравственим радницима у земљи за 10 одсто.

Због свих тих мера, додаје, Србија је прву половину ове године завршила са стопом привредног раста који је један од најбољих у Европи и нема “црне сценарије” по питању незапослености које имају друге, развијеније земље од наше.

Мали је апеловао на грађане да при свакој куповини траже фискални рачун, јер је примећено избегавање издавање рачуна и плаћања пореза, те подсетио да плаћањем пореза држава и издваја помоћ за привреду, гради путеве, болнице, школе…

Најавио је и да ће пореска управа бити активнија на терену како би се сузбила сива економија.

Кнежевић о мерама државе за помоћ градским хотелијерима

Нове мере државе за градске хотелијере помоћи ће да се задрже радници у том сектору и да се тренутни критични период за туризам због пандемије вируса корона превазиђе, рекао је данас државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић.

Након састанка са представницима градских хотелијера у Привредној комори Србије, Кнежевић је позвао све градске хотелијере да се одазову позиву за субвенције од 350 евра за сваки лежај и 150 евра за сваку собу.

Најавио је да ће тај позив Министарство туризма објавити за десетак дана на свом сајту, а у којем ће бити јасно дефинисан начин пријаве и додао да ће процедура за пријаву бити једноставна.

Кнежевић је истакао да су хотелијери у градским срединама највише погођени тренутном кризом, јер ти хотели, каже, највише зависе од страних гостију којих ове године готово да није ни било.

Иако је промет у градским хотелима пао, додаје Кнежевић, добре резултате постижу угоститељи у бањама, на планинама и селима.

Он оцењује да је због тога помоћ државе градским хотелијерима била неопходна с обзиром да се за првих шест месеци драстично смањио девизни прилив од страних гостију.

“Међутим, имамо и ситуацију да се смањује девизни одлив, јер је већина грађана послушала наше апеле и одлучила да остане у земљи, што ће помоћи да домаћи туризам напредује и оствари приближно добар резултат као прошле године”, закључио је Кнежевић.

Весовић: Мере државе очуваће срж хотелијерства у Србији

Добра комуникација између државе и привреде поново је дала резултат, те је добра вест за све градске хотелијере да ће добити новчану помоћ за сузбијање последица кризе изазване вирусом корона, изјавио је данас директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у ПКС Михаило Весовић.

Након састанка са представницима градских хотелијера у ПКС, Весовић је рекао да је од марта пад попуњености капацитета хотела у градским срединама 93 одсто, а да ће мере државе том сектору помоћи да се одржи „срж“ хотелијерства у Србији.

„Ово је прва секторска мера до које смо дошли. Не постоји нешто што једну државу или град више представља него његови хотели, који су ове године замрли. Пад попуњености градских капацитета од марта је 93 одсто, јасно је да морамо да сачувамо срж хотелијерства у Србији и да је то наш бренд и по чему треба да будемо препознатљиви“, рекао је Весовић.

Изразио је задовољство што комуникација између владе и привреде даје резултате и што влада има прилику да чује привреду и да на рационалан начин проналази решења како да се одржи привредна активност и запосленост.
„Након формирања владе разговараћемо и о помоћи другим секторима и то ће бити нешто што ће постати константа у нашем друштву“, рекао је Весовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг