foto-profimedia

Пушачи се не радују јануару и јуну, јер већ годинама повећање акциза на цигарете доноси тада и поскупљење. И наредног месеца ће државни намет на дуван бити скупљи за 1,5 динара, како прописује акцизни календар. То ће се прелити на потрошаче, највероватније крајем јануара наредне године, а свака паклица биће скупља за 10 динара. Цигарете су због усклађивања ациза поскупеле средином године, а из истог разлога је порасла цена и у фебруару. Оба пута цигарете су поскупеле за 10 динара по паклици. Од јула „пал мал“ кошта 250 динара, „бонд“ је 10 динара јефтинији, а „лаки“ се на киосцима нуди за 270 и 280 динара. За паклицу „марлбора“ ваља одвојити 330, док је „марлборо тач“ од 290 до 300 динара. Од краја јануара, односно почетком фебруара, у зависности од произвођача, све ове цигарете ће бити скупље за 10 динара.

Према акцизном календару, у периоду од 2017. до 2020. године, сваког јуна и јануара специфична акциза за цигарета расте за 1,5 динара. Са овим повећањем, државни део сваке паклице само уместо досадашњих 68,5 динара износиће 70 динара. Уз ову, на цену цигарета зарачунава се и пропорционална акциза од 33 одсто цене, а на све то ваља додати и ПДВ.

– Још немамо никакве информације да ли ћемо терет акциза прелити на потрошаче – кажу дуванџије. – Свако померање акциза значи повећање трошка по паклици. О томе да ли ће се то одмах одразити на цене, или ће апсорбовати на своју штету, одлука је искључиво сваког произвођача појединачно. Повећање акцизе од 1,5 динара не значи толико повећање трошка. То сваки пут повећа цену паклице за шест до седам динара. Јер, са растом цене паклице расте и пропорционална акциза, која чини 33 одсто, а са тим већи је и трошак за порез на додату вредност.

Само једно померање акциза од 2017. године нису осетили потрошачи. Сва остала повећања државних захватања дуванска индустрија је проследила у нове, више ценовнике. У потрошачким организацијама не верују да ће дуванџије већи државни намет преузети на себе, јер, како кажу, нико се не одриче зараде.

МИНИМАЛНИ ДЕО

Просечна цена цигарета у Србији је 241,4 динара, показују званични статистички подаци. Дуванџије истичу да је минимално државно захватање по паклице 180 динара, па да им је на најјефтинијим цигаретама зарада минимална.

– Најјефтинија паклица је 210 динара, а ако су акцизе и порези „тешки“ 180 динара, онда о профиту не можемо ни да говоримо – кажу у једној фабрици дувана.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости