foto ilustracijafoto ilustracija

Парови у Србији моћи ће да сачувају ембрионе и реподуктивне ћелије о трошку државе, а од маја се та мера уводи као једна у низу за повећање наталитета, каже в.д. директора Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкордрић.

Она је за РТС најавила да ће парови, који су прво дете добили вантелесном оплодњом, моћи о трошку државе, истом методом да покушају да добију и друго дете.

Подсећајући да држава помаже вантелесну оплодњу још од 2006. године, Радојевић Шкодрић каже да је прошле године на процес вантелесне оплодње упућено 3.500 парова, а прва три месеца 2018. године 886 парова.

– Ако направимо пројекцију до краја 2018. године, ми очекујемо да ће то бити приближно исти број као и у 2017. години – истиче Радојевић Шкодрић.

За сада још нема прецизног податка колико је беба родјено из поступка вантелесне оплодње, наводи она, али напомиње да листе чекања за вантелесну оплодњу не постоје и да је процедура за то доста поједностављена, а почиње код свог лекара.

-Ове године је РФЗО закључио уговор са шест државних институција и 11 приватних здравствених установа које раде вантелесну оплодњу – додала је Радојевић Шкодрић гостујући на РТС.

Додаје да је Министарство здравља од краја прошле године одлучило да омогући бесплатно чување јајних ћелија.

– Од маја месеца ове године сви парови који удју у поступак вантелесне оплодње моћи ће вишак јајних ћелија или ембриона да замрзну о трошку државе – наглашава Радојевић Шкодрић, додајући да ће млади мушкарци који имају туморе репродуктивног тракта моћи да замрзну бесплатно, односно о трошку државе.

Када су у питању банке сперме, она каже да је држава препознала тај проблем, као и да је у мају прошле године донет Закон о биомедицински потпомогнутој оплодњи.

ТопПрес/ Извор: Танјуг