ilustracija-shutterstockilustracija-shutterstock

У Србији сваке године од меланома оболи 650 људи, док приближно 300 особа умре од тог најсмртоноснијег рака коже.

Како би се статистика променила почела је кампања „Заштита за све“, чији је циљ да се деца школског и предшколског узраста науче о штетном утицају претераног излагања коже сунцу и УВ зрачењу.

У наредних неколико месеци у оквиру кампање биће инсталирани УВ индикатори у шест највећих школа у Србији које имају око 10.000 ученика, али и спроведене обуке за наставнике који раде са децом о мерама које представљају одговорно понашање на сунцу.

УВ индикатори су специјални мерачи за тренутно очитавање интензитета сунчевог зрачења, а приказиваће три категорије: Безбедно је, Заштити се и Склони се.

Кампању спроводе Еуцерин Србија и Фонд Б92 уз подршку Министарства здравља и Министарства просвете.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да многи сматрају да је пребојеност тена симбол атрактивности и доброг здравља, а не знају да та пребојеност коже заправо представља њено оштећење.

„Дуготрајно излагање сунцу може довести до опекотина на кожи које представљају главни фактор ризика за настанак меланома, али и не-меланомских карцинома коже“, рекао је Лончар на конференцији за новинаре у Основној школи „Павле Савић“ у Београду.

Он је указао да је меланом један од најагресивнијих тумора коже, да врло брзо метастазира и захвата друге органе, али да његово рано откривање и правовремена хируршка интервенција омогућава излечење.

„Веома је важно да деца спредшколског и школског узраста схвате колики је ризик од претераног излагања коже сунцу, али и често кориштење соларијума „, рекао је министар и додао да је лакше формирати животне навике код деце, него мењати их код одраслих.

Он је указао да од меланома сваке године у Србији оболи око 650 људи, а да око 300 особа умре од тог најсмртоноснијег рака коже.

Учесталост тумора коже, а међу њима и малигног меланома, расте последњих 30 година свуда у свету, те тако годишње оболи око 170.000 људи, а око 37.000 умре од меланома.

Саветница Министра просвете Гордана Косановић нагласила је да то министарство покушава да повећа заступљеност здравствених тема у школама.

Она је указала да је важно радити на едукацији оних који раде са децом – наставници, али и родитељи, како би се од најранијег узраста код деце развила свест о штетности од УВ зрачења.

У претходне три године Еуцерин и Фонд Б92 у заједничкој акцији успели су да набаве дермоскопе у све здравствене установе које се баве дерматологијом, али да се спроведе и едукација лекара.

„Направљена је инфраструктура и сада заједно са Министарством здравља идемо на превентиву за предшколску и школску децу“, рекао је председник Управног одбора Фонда Б92 Веран Матић.

Дерматовенеролог Војномедицинске академије проф. др Лидија Кандолф Секуловић истакла је да децу до три године не треба излагати сунцу, јер је кожа у том узрасту неприпремљена за УВ зрачења.

Као последица кумулативног ефекта незаштићеног излагања сунцу у детињству,додаје, могу се јавити веома озбиљне дугорочне последице које се најчешће испољавају у каснијим годинама живота.

„Честе опекотине од сунца током детињства, значајно повећавају ризик за настанак рака коже. Ризик за појаву меланома у каснијем добу се удвостручује уколико је особа током детињства изгорела на сунцу више од пет пута“, појашњава Кандолф Секуловић.

Представница Еуцерин Србија Нада Милетић Невајда нагласила је да се деца добрим обрасцима понашања уче код куће, али и у школи, а циљ кампање „Заштита за све“ је да одговорно понашање на сунцу постане део њихових здравих животних навика.

„Сунце је у исто време извор живота, али и потенцијалне опасности. Зато смо спот кампање назвали „Два лица сунца“, а за слоган изабрали паролу Заштити се и уживај на сунцу“, нагласила је Милетић Невајда.

Она је додала да је став Светске здравствене организације да је прекомерно излагање УВ радијацији озбиљно питање јавног здравља, а препорука да се са едукацијом почне баш код деце школског узраста.

„Стварање здравих навика код деце у погледу заштите од потенцијално негативних ефеката сунчевог зрачења, залог је за њихово здравље у будућности“, рекла је она.

ТопПрес/ Извор: Танјуг