Од највећег праисторијског рудника бакра у Европи до најпосећеније дестинације на Руднику

Од највећег праисторијског рудника бакра у Европи до најпосећеније дестинације на Руднику

Горњи Милановац – Осим природних лепота, руже ветрова , планина Рудник право је историјско благо, али и све чешћа дестинација домаћих и страних туриста који до овог локалитета долазе путем ка Малом Шрурцу, једним од највећих врхова ове планине. Захваљујући постављеној саобраћајној сигнализацији и таблама, значајно је олакшано кретање
и проналазак највећег праисторијског рудника бакра у Европи.

Са Прљуше се пружа невероватан поглед на јужне обронке Шумадије, централне и западне Србије и свако ко се попео могао се уверити у нестваран видик који допире до највиших врхова Повлена, Маљена, Сувобора, Златибора, Таре, Овчара, Каблара, Јелице, Столова, Гоча, Гледићких планина, каже Момчило Пауновић, хроничар Рудника.

Одлуком Владе Србије, 2017. године, овај локалитет на Руднику проглашен је за територију од посебног историјског и културног значаја и од тада је под заштитом државе, додаје Пауновић.

Највиша планина Шумадије захваљујући Прљуши све је траженија дестинација домаћих и страних туриста,а томе је свакако допринела и добра саобраћајна конекција и ауто пут Милош Велики.

Туристи који посете овај праисторијски локалитет са собом увек могу понети неки од сувенира, који ће их обасјати на коју год страну да се окрену, попут горског кристала који обасјава пут и сам локалитет чини нестварним.

ТопПрес/ ГЗС