FOTO MUP SRBIJEFOTO MUP SRBIJE

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да ће на иницијативу Министарства унутрашњих послова, од наредне школске године, поред ученика четвртог и шестог разреда, и ђаци прваци имати предмет „Основи безбедности деце“, чији је примарни циљ едукација најмлађих о безбедном понашању и заштити од различитих опасности. Стефановић, који је у Обреновцу присуствовао представи намењеној ђацима првацима „Ђаци вас моле, успорите поред школе“, истакао је да је циљ Министарства да свако дете у школи научи како да се безбедно понаша у саобраћају, да се заштити од опасности које вребају на интернету, едукује о штетном утицају дрога и алкохола, насиља, али и о свим другим потенцијалним опасностима.

– Хоћемо да сва деца од првог дана у школи почну да стичу знања о томе шта су основни елементи безбедности, да то чује од полицајаца предавача, али и да родитељи знају да ће њихово дете бити сигурно, безбедно и заштићено на путу од куће до школе. Полиција је ту да ради свој посао, да заштити све грађане, а деца су увек била приоритет за Министартсво унутрашњих послова – рекао је Стефановић.

Министар је истакао да је у оквиру акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“, коју заједно спроводе Министарство унутрашњих послова, град Београд, „Паркинг сервис“, школе и општине, одржано више од 1.600 предавања о безбедном понашању у саобраћају, којима је присуствовало око 160.000 ђака првака.

Стефановић је првацима обреновачких основних школа поручио да увек могу да се обрате полицајцима и од њих затраже помоћ. Посао полицајаца је да брину о вама, да буду ту за вас, да вас чувају и ако имате неки проблем увек можете да им се обратите. Полицајци су ту за вас – поручио је министар Стефановић ђацима првацима.

Градски менаџер Горан Весић, захваливши се министру Стефановићу и Министарству унутрашњих послова на учешћу у овој акцији, указао је да МУП заједно са градом Београдом ради и на низу других пројеката, попут увођења видео надзора у школама, који имају за циљ подизање нивоа безбедности деце.

Весић је истакао да је „Паркинг сервис“ испред више од двадесет београдских основних школа, које се налазе у оквиру паркинг зона, одредио по једно „ђачко паркинг место“ и сав приход од наплате паркирања на том паркинг месту иде за потребе те школе.

Према његовим речима, од тог новца, школе сваке године добију компјутер, таблу или нешто друго што је потребно, а грађани су упознати да новац од наплате паркинга иде за потребе школе.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс