У обуци ученика по дуалном моделу образовања, од наредне школске 2023/2024 учествоваће око 950 компанија, од којих 100 нових предузећа, што представља раст од 12 процената јер се дуално образовање тренутно реализује у 850 компанија.

Највеће интересовање привреде влада у сектору машинства и обраде метала, трговине, угоститељства и туризам, као и образовни профили из подручја електротехнике.

Током циклуса пријављивања најтраженији образовни профили су били бравар-заваривач, оператер машинске обраде резањем, техничар за компјутерско управљање (ЦНЦ) машина, електричар, техничар мехатронике, електромонтер мрежа и постројења, кувар, трговац и конобар.

Руководилац Центра за едукацију, дуално образовање и образовне политике Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић каже да интересовање привреде за дуално образовање непрестано расте и да о томе сведоче подаци који су прикупљени након затварања новог циклуса пријава послодаваца за наредну школску годину, наводи се на сајту ПКС.

Она истиче да се улога и значај дуалног образовања у Србији могу приказати кроз осврт на кретања која се дешавају на тржишту рада у нашој земљи у претходних неколико година, истичући да се привреда у земљи у годинама за нама суочава са проблемом недостатка квалификоване радне снаге.

„То се нарочито односи на занимања за која је потребно средње стручно образовање. Све чешће се у јавности може чути глас о томе да поједина занимања полако нестају са ових простора, као и да су поједине компаније принуђене да увозе радну снагу како би обезбедиле нормално функционисање пословања, рекла је Ковачевић.

Дуални модел се намеће као логично решење за проблеме са којима се суочава привреда, наводе у ПКС, с обзиром на чињеницу да компанија на тај начин може да обезбеди квалификовани стручни кадар за дефицитарна занимања.

Да је дуално образовање по мери привреде, показује велики одзив компанија током неколико претходних циклуса пријављивања, а већ годинама уназад дуално образовање изазива велико интересовање у читавој јавности због бројних бенефита које доноси поменути образовни модел свим актерима који учествују у његовој реализацији, објаснила је Ковачевић.

Иначе, највише пријава за наредну школску годину стигло је из Града Београда, Јужнобачког региона, Јабланичког, Сремског и Рашког управног округа.

У немачкој компанији ПЕРИ,која у Србији послује 20 година као ПЕРИ-оплате доо, кажу да су у дуалном образовању видели још једну шансу да помогну друштву, у овом случају младим људима, и да оформе стручаан кадар који би потенцијално могао да постане део њиховог колектива, наводи ПКС.

Дуално образовање пружа нам шансу да потенцијално задобијемо перспективне, младе људе који ће желети да буду део нашег тима, каже Немања Даниловић из компаније ПЕРИ.

Даниловић каже и да се компанија већ пријавила за две нове генерације ученика истог профила, а сада у компанији тројица ученика, смер бравар-варилац средње Техничке школе Змај са Новог Београда, похађају дуално школовање.

Тренутно се више од 850 компанија налази у систему дуалног образовања, а у више од 150 школа постоји могућност реализације поменутог модела, док се ученици тренутно школују за неки од 65 образовна профила из најразличитијих подручја рада, а од јесени ће моћи да бирају неки од укупно 72 образовна профила.

ТопПрес/ Извор: Танјуг