Србија ће од новембра, осим свињетине, у Кину извозити и кукуруз и јабуке, а споразум о томе је у Пекингу потписао министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић са Генералним директоратом кинеске Царине.

Недимовић је истовремено предао Генералном директорату кинеске Царине апликације српских компанија које желе да извозе свињско месо у ту земљу.

„Ово би требало у огромној мери да повећа трговинску размену у пољопривреди између Сбије и Кине“, изјавио је Недимовић за РТС у Пекингу. Српски министар се састао и са представницима највећег увозника воћа и поврћа у Кини, агро-маркетом „Синфади“.

„Са њима смо договорили да отворе представништво у Србији како би што лакше роба из Србије коју смо уговорили могла да стигне на простор Кине“, објасио је Недимовић. Како је најављено, у Србију би у новембру требало да дође инспекција из Кине, која ће проверити да ли српске фирме испуњавају стандарде за извоз свињетине и млека. Српски министар пољопривреде се у Пекингу састао и са кинеским министром за водне ресурсе Е. Ђингпингом, са којим је потписао споразуме о сарадњи у области раног упозоравања на поплаве и изградњи система за заштиту од бујичних поплава.

Србија је до сада у Кину извозила малине, купине, вино, као и говеђе месо. До краја године у Кину би требало да крену и српски кукуруз, јабуке и 50.000 тона свињског меса.

ТопПрес/ Извор: Танјуг