Чачак – Двадесетак основних школа у Србији већ је ушло у пројекат да ученици, потпуно бесплатно, у оквиру ваннаставних активности науче да играју тенис. Да би овај пројекат заживео претходи му реализација једносменског рада у школама, рекао је за агенцију РИНА министар просвете Младен Шарчевић приликом данашње посете Чачку.

„Једносменски рад омогућава деци да од пола један до пет, па и дуже имају слободно време за спорт и да потпуно бесплатно, након споразума потписаним са спортским савезима, тренирају неки од спортова. Са Џудо савезом Србије прво смо потписали споразум, на почетку је било девет школа, а сада 50, затим са кошаркашким, одбојкашким, пливачким и атлетским, а међу првима је био Тениски савез“, рекао је Шарчевић и додао да је Тениски савез одмах започео селекцију деце и тренинге.

Према његовим речима тенис треба да постане национални спорт иако је скуп, на неки начин је и инвестиција. „Школски систем може то да подржи тако што нуди простор, а и професори физичког васпитања биће укључени и плаћени за други део дана рада када су предвиђени тренинзи. За сада Тенески савез је једини који сноси трошкове”, казао је Шарчевић за агенцију РИНА и додао да ће савез обезбедити сву неопходну опрему попут тениских мреже, рекета и лоптица.

„Има школа где смо се базирали на пливање и ватерполо. Тренутно се раде четири велика базена, а политика Александра Вучића је где год постоји велики плац, а планира се базен, да буде у школском амбијенту. Деца са тренинзима завршавају до 17 сати, онда је простор слободан за грађанство. Тиме базични спортови, попут пливања, атлетике и гимнастике добијају на значају. Добијамо спортску нацију и омогућавамо да се свако дете сваки дан бави спортом”, истиче Шарчевић и додајући да ове године 204 школе раде у овом пројекту, а за следећу годину се спремају 262 основне и 80 средњих школа.

Министар просвете осврнуо се и на договор Владе РС и Фондације Новак Ђоковић који подразумева сарадњу у области унапређеља система предшколског васпитања и образовања у Србији и реализацији пројекта инклузивног предшколског образовања и васпитања. Да сва деца од три године, могу да проведу барем четири сата у вртићима и да се образују.

ТопПрес/ РИНА