Србија је добила измењени Закон о безбедности саобраћаја на путевима, након што су и посланици у Скупштини Србије прошле недеље усвојили предложене измене и допуне овог документа, чиме су се стекли услови да почну да се примењују одредбе на основу којих ће се одузимати возила због најтеже учињених прекршаја.

Закон је Скупштина Србије усвојила у среду, 6. септембра, а одмах сутрадан је објављен у Службеном гласнику. Почиње да се примењује осам дана од дана објаве, односно у петак, 15. септембра.

Одузимање возила омогућено је изменом члана 295 који уместо исправе прописује одузимање предмета, односно возила, од возача који је у последње две године осуђиван за теже прекршаје.

Полицијски службеник ће у контроли саобраћаја, односно у вршењу надзора, од учиниоца тежег прекршаја из области безбедности јавног саобраћаја на путевима, који је у последње две године правноснажно осуђиван за теже прекршаје из ове области, привремено одузети предмет који је био употребљен за извршење тог прекршаја – наводи се у Нацрту а затим додаје:

Полицијски службеник може у контроли саобраћаја, односно у вршењу надзора, привремено, од учиниоца прекршаја одузети предмет подобан за доказивање противправног понашања.

Како су раније објаснили надлежни, возила ће се одузимати оним возачима који су затечени у вршењу тежег прекршаја а установи се да су у протекле две године правноснажно осуђени за најмање два тежа прекршаја. У таквим случајевима полицијски службеник ће моћи да привремено одузме возило којим је учињен прекршај на лицу места до окончања поступка пред надлежним судом који може да траје и до годину дана, некада и више.

Списак прекршаја због којих би возачи могли да остану без возила:

1. Вожња под дејством алкохола са више од 1,2 промила

2. Одбијање алко-тестирања или дрога-тестирања

3. Прекорачење брзине за више од 80 км/ч ван насеља

4. Прекорачење брзине за више од 70 км/ч у насељу

5. Прекорачење брзине за више од 60 км/ч у зони школе или зони „30“

6. Прекорачење брзине за више од 50 км/ч у зони успореног саобраћаја

7. Превоз детета млађег од 12 година на месту возача

8. Превоз детета млађег од 12 година на месту које није предвиђено за седење (пртљажник, инструмент табла, задња полица, спољни делови возила и сл.)

9. Пролазак кроз најмање два црвена светла на семафору у размаку краћем од 10 минута

10. Претицање колоне возила преко неиспрекидане (пуне) линије

11. Вожња без положене иједне возачке категорије

12. Вожња током мере забране управљања возилом

13. Вожња након одузимања возачке дозволе због накупљених казнених поена

14. Вожња за време привременог искључења из саобраћаја

15. Вожња ноћу на неосветљеном путу без иједног укљученог светла на возилу

16. Претицање или обилажење возила које се зауставља или се зауставило ради пропуштања пешака на пешачком прелазу

17. Претицање колоне под пратњом

18. Непропуштање возила под пратњом.

ТопПрес/  Извор: Б92