Thinkstock-Thinkstock-

Светски дан плућне хипертензије обележен је јуче, а од ове тешке болести у Србији болује око 350 пацијената.

Из Министарства здравља и РФЗО најављују ускоро увођење нових лекова за лечење тих пацијената.

Државни секретар Министарства здравља Мехо Махмутовић, на едукативном скупу који је окупио лекаре из региона који се баве тим здравственим проблемом, рекао је да ће РФЗО и Централна комисија на предлог реопубличчких стручних комисуија подржати да се нови лекови за плућну хипертензију ставе на позитивну листу лекова.

„Оно што је такође веома битно Београд ће постати један од ретких регионалних центара где ће се радити нове методе лечења плућне хипертензије“, рекао је Махмутовић.

Плућна хипертензија погађа углавном младе, чешће жене него мушкарце. Карактеришу је константан умор, кратак дах, отечени зглобова ногу, болова у грудима, вртоглавице, малаксалост.

Директор КЦС Милика Ашанин истакао је да је у Србији од 2011. године формиран Национални регистар за пацијенте са плућом хипертензијом, те да су само три центра у Србији оспособљена да дијагностикују ту болест и касније лече пацијенте.

„У овом тренутрку у Србији има око 350 пацијената са плућном хипертензијом а две трећине тих болесника, око 200, се лече и прате у КЦС“, појаснио је Ашанин.

Болест се тешко и обично касно дијагностикује. Што се раније открије пацијенти имају веће шансе за дуговечнији и бољи живот.

Координатор Националног регистра за плуцну хипертензију проф. Арсен Ристић указао је да је за лечење плућне хипертензије неопходан мултидисциплинарни тим састављен од кардиолога, пулмолога, клиничких имунолога, реуматиолога, грудних хирурга.

Он је нагласио да је захваљујући Министарству здравља и РФЗО пацијентима са пост-тромбоемболијском хипертензијом плућа омогућено да да на операцију иду у НЕмачку код чувеног проф. Екхарда Мајера.

Како кажи на обуку у немачки послати су хирурзи и анестезиолози како би ову процедуру довели у Београд.

Данијела Пешић са плућном хипертензијом бори се од малих ногу. Каже да се захваљујући напретку медицине у последње две године њен живот променио.

Нада се добрим вестима од РФЗО и Министарства здравља и да ће се на позитивну листу ускоро увести савремена терапија

ТопПрес/ Извор: Танјуг