Од почетка године страдала 33 пешака,међу њима и троје деце

Од почетка године страдала 33 пешака,међу њима и троје деце

У Србији су од почетка године страдала 33 пешака, што је скоро половина свих погинулих у саобраћајним несрећама, а међу њима је троје деце која су била пешаци, упозорио је директор Агенције за безбедност саобраћаја (АБС) Душко Пешић.

Агенција је тим поводом најавила од 1. априла покретање кампање за повећање безбедности пешака и бициклиста у саобраћају током које ће се, у сарадњи са саобраћајном полицијом, обилазити неосветљена и критична места без тротоара, као и општине где је највише угрожена та категорија учесника у саобраћају.

„Забрињава што прошле године за прва три месеца нисмо имали погинулу децу у саобраћају, док је од почетка 2021. погинуло троје деце која су била пешаци“, рекао је Пешић Танјугу.

Агенција је у понедељак, како је навео, покренула иницијативу упутивши допис за захтевом за хитан састанак са министром просвете, на коме ће бити предложено да се одржи један или више часова онлајн у основним и средњим школама посвећених безбедности саобраћаја.

Пешић напомиње да деца због онлајн наставе сада имају више слободног времена које проводе напољу.

Апеловао је на родитеље да више пажње обрате где им се крећу децу и њиховој безбедности у саобраћају.

Иначе, око четвртина настрадалих у саобраћају су пешаци, због чега ће АБС покренути кампању посвећену пешацима и бициклистима која ће трајати око месеца дана, додао је Пешић.

Безбедност учесника у саобраћају пешака и бициклиста биће у фокусу Агенције током целе године.

Током кампање ће људи из АБС заједно са саобраћајном полицијом разговарати са пешацима и бициклистима, којима ће се ноћу делити промотивни материјали, лампе, рефлектујући прслуци, светлеће торбе, ранчеви и трегери и слично.

Полиција ће и кажњавати неодговорне, а кампању ће пратити и видео спот.

Пешић је навео да је најчешћи узрок саобраћајних незгода то што пешаци и бициклисти нису довољни видљиви возачима.

Посебан акценат биће стављен на учешће деце у саобраћају, рекао је Пешић додајући да су петак биле две незгоде у којима је настрадало троје деце, у једној када је возило налетело на групу од шесторо деце која су била пешаци и у другој када је возач курирске службе згазио двогодишње дете у кругу куће.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI