Од почетка године страдало 45 пешака, међу њима и четворо деце

Од почетка године страдало 45 пешака, међу њима и четворо деце

Од почетка године у саобраћају је страдало 45 пешака, чак четворо деце пешака, а више од 300 њих је лакше или теже повређено. Црну статистику стручњаци објашњавају одсуством пажње и возача и пешака због ситуације са пандемијом. Највећи узрок је брзина, алкохол, али и слаба уочљивост пешака на друму.

Ђаци су опет у клупама, а многи од њих иду у школу пешице. Зато треба нарочито бити опрезан и успорити брзину у близини школа. Деца би требало да носе гардеробу јаких, најбоље флуоресцентних боја, како би их возачи лако уочили.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја апеловао је на возаче да обратепажњу у зонама 30, у зонама успореног саобраћаја, јер свако повећање брзине смањује шансу за избегавање судара са дететом и смањује шансу за преживљавање детета у случају судара.

Настрадао је и већи број старијих особа на чије је понашање утицала пандемија, кажу у Агенцији за безбедност саобраћаја.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешићистиче да пешаци треба да воде рачуна да прелазе улицу на обележеним пешачким прелазима.

„Ово се посебно односи на особе старије од 65 година, јер су они највише страдали у саобраћајним несрећама, јер временом је код ове категорије учесника у саобраћају опала психофизичка кондиција. Некада прецењују своје способности и из тих разлога долази до саобраћајних несрећа“, рекао је Пешић.

Пешаке упозоравамо да ће их саобраћајна полиција кажњавати ако буду прелазили улицу користећи мобилни телефон.

И слушалице ма ког типа забрањење су у таквим ситуацијама. Саобраћај се не може доживљавати без звукова, упозоравају стручњаци, јер једино тако се може знати да возило долази, а по буци се може оценити и којом брзином, па се тако избегавају саобраћајни удеси.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI