Наредне недеље неће бити локалних самоуправа у којима ће школе комплетно радити по онлајн систему, саопштило је данас Министарство просвете.

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа, донео је одлуку да се комбинована настава од понедељка, 4. октобра, примењује у средњим школама у 23 локалне самоуправе.

То су Београд, Бајина Башта, Ваљево, Велика Плана, Владичин Хан, Власотинце, Врање, Врњачка Бања, Ивањица, Крагујевац, Лајковац, Лебане, Лесковац, Ниш, Нови Пазар, Пирот, Прокупље, Сјеница, Темерин, Уб, Ужице, Чачак, Шабац.

Ресорни министар Бранко Ружић рекао је да је поносан на дисциплину која влада у школама и поручио родитељима да не шаљу децу у школу уколико било ко од укућана осећа икакве симптоме или је заражен.

Он је још једном рекао да школе нису место за трансмисију вируса и да се „сви морамо потрудити да се образовање одвија најквалитетније“.

У свим осталим основним и средњим школама у Србији се примењује први модел организације образовно-васпитног рада који подразумева непосредну наставу у школама.

Према подацима Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ од 20. до 29. септембра број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година био је 3.834 (0.49 одсто) оболелих.

У основним и средњим школама укупно је 297 одељења (16 и мање ученика) која су због најмање три случаја инфекције променила начин организације рада са непосредног на онлајн наставу у последњих 10 календарских дана.

Такође, за то време укупно је 1.417 одељења (17 и више ученика) која су због најмање два случаја инфекције променила начин организације рада са непосредног на комбиновани модел.

Укупно 242 групе су у истом периоду из комбинованог модела наставе прешле на онлајн, услед појаве три случаја инфекције ученика, додаје се у саопштењу.

ТопПрес/  Извор: Танјуг