foto tanjug foto tanjug

У Домове здравља су стигле вакцине против бактерије пнеумококе и то ће од понедељка бити још једна нова вакцина у обавезном календару вакцинације. Министар здравља Златибор Лончар рекао је за РТС да сваке године у свету умре око 1,6 милиона људи од те бактерије која изазива тешку упалу плућа и да су то махом деца млађа од пет година.

Златибор Лончар је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да ни неке земље у окружењу (Хрватска, БиХ, Македонија, Румунија) још увек немају ту вакцину у обавезној примени и да се по томе види колико се размишља о деци.

Све иде о трошку државе, вакцина је набављена и дистрибуирана“, поручио је Лончар истичући да је реч о 165.000 доза.

Министар је истакао да одговорно тврди да свих вакцина има у довољним количинама у домовима здравља.

Објаснио је да су ОПВ вакцине којима је 29. марта истицао је рок трајања тог дана повучене из употребе, а да су 30. марта стигле нове количине у року трајања, и да могу несметано да се дају.

Међутим, како каже, да не бисмо долазили у ситуацију да зависимо од великих произвођача, улажу се напори да се што више вакцина производи у Србији и да се оспособи „Торлак“.

„Сигурно је способан да уради најбоље вакцине на свету.Ове године смо уложили два милиона евра, уложићемо 40 милиона евра, то је наш принцип. Док сам на овом месту и имам подршку Александра Вучића радићемо на томе да не зависимо од других“, истакао је Лончар.

Говорећи о проблему малих богиња и најави стручњака да долази период када оне неће бити толико активне, Лончар је рекао да он није за приступ да „ће се нешто само од себе десити због бољег времена“.

Додао је да се догодило оно на шта су сви упозоравали, а то је да ћемо, ако не будемо одговорни и ако се не будемо вакцинисали, имати много оболелих и жртве.

Министар каже да је поднето 1.256 захтева за покретање прекршајних пријава против родитеља који нису вакцинисали децу. Подсетио је на добијене пресуде када је реч о том питању и поручио да морамо а будемо оговорни према свој деци у Србији.

ТопПрес/ Извор: РТС