foto tanjugfoto tanjug

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић најавио је данас да од понедељка креће линија субвенционисаних кредита за предстојећу сетву и да ће каматна стопа са осам и девет одсто бити спуштена на један одсто за лица до 40 година, док ће за остале категорије та стопа бити три одсто.

Недимовић је рекао да ће сва пријављена пољопривредна газдинства од понедељка добити 4.000 динара по хектару обрадиве површине.

Одзив пољопривредника солидан

Говорећи о ИПАРД фондовима који су сада доступни пољопривредницима у Србији, Недимовић је казао да су већ прошла два круга позива и да је одзив пољопривредника био солидан.

– Имамо 476 апликација за сада. Неко ће рећи да је то мало, а ја ћу вас обавестити да државе у нашем окружењу које су имале приступ ИПАРД фондовима и раније, ове године имају позиве од 70 или 80 апликација. Ми јесмо дупло већа земља од тих држава, али имамо скоро 500 апликација. Очигледно да све ово има смисла и на нама је да распишеммо позив за прерађивачке капацитете, а биће укупно седам позива до краја године – нагласио је министар пољопривреде.

Не сме бити злоупотреба

Недимовић је још једном поручио да је веома битно направити систем по коме би субвенционисани дизел био доступан онима који се заиста баве пољопривредом.

– Радимо на томе са Министарством финансија и са свим асоцијацијама пољопривредника, јер то је једно веома комплексно питање. Морамо да раздвојимо оне који се стварно баве пољопривредном производњом од оних који су уписани регистар пољопривредних газдинстава, јер се многи од њих суштински не баве тим послом – казао је Недимовић.

Он је, приликом обиласка радова на изградњи насипа на Сави између насеља Хртковци и Јарак у Срему, нагласио да се не сме дозволити да дође до било каквих злоупотреба јефтинијег или субвенционисаног дизела.

Недимовић је закључио да направљени систем за повољнији дизел мора бити бити потпуно поуздан и да никакве „сенке не смеју пасти на тај процес“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг