Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је да је од поноћи почела пријава мајки за једнократну помоћ од 10.000 динара за свако дете до 16 година старости и да је до осам сати било 10.674 пријава за 19.177 деце.

„Као што смо и обећали, у поноћ је почела пријава за једнократну новчану помоћ државе од 10.000 динара за све наше клинце и клинцезе рођене након 21. новембра 2006. године“, казао је Мали за Танјуг. Мали је нагласио да пријава траје до 20. септембра и да се обавља електронски на адреси.

Сви пријављени, каже министар финансија, добиће новац, који ће им бити уплаћен на рачуне у периоду од 25. септембра до 1. октобра.

Мали је истакао и да је за ове намене у буџету издвојено око 12 милијарди динара.

„Очекујемо да ће око 1.190.000 деце бити пријављено и зато смо у буџету издвојили 12 милијарди динара, за сваки случај“, казао је он.

Министар је додао и да је процес пријављивања за ову једнократну помоћ врло једноставан и траје минут или два, јер подносиоци пријаве односно мајке треба само да унесу број личне карте и свој матични број, као и назив банке у којој желе да им буде уплаћен новац.

„Помажемо мајкама, хранитељима, родитељима, јер почиње и нова школска година. Држава овим показује снагу не само својих јавних финансија, већ и да води бригу за оне којима је наша брига најпотребнија, а у овом тренутку сматрамо да су то наши најмлађи“, казао је Мали.

Он је подсетио и да држава од 2020. даје једнократну помоћ привреди и појединцима, прецизирајући да су млади од 16 до 29 година прошле године добили два пута по 100 евра и додатних 5.000 динара.

„И ово је још један начин да помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија“, нагласио је министар.

Право на уплату новчане помоћи од 10.000 динара има мајка детета, а изузетно отац, старатељ или хранитељ под условима прописаним одговарајућим законским решењем, које је ступило на снагу 1. августа. Приликом пријављивања деце, самохрани очеви, осим поменутих података које достављају мајке, морају да поднесу и дигитализовану копију правоснажне судске одлуке на основу које се види да сами обављају родитељско право.

Хранитељи детета за које се исплаћује новчана помоћ, као и примаоци новчане социјалне помоћи, изузети су од пријављивања и њима ће новчана помоћ бити уплаћена аутоматски, без подношења пријаве.

ТопПрес/ Извор: Танјуг