Од поноћи пријаве вакцинисаних за помоћ и телефоном, пријавило се више од милион грађана

Од поноћи пријаве вакцинисаних за помоћ и телефоном, пријавило се више од милион грађана

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се у прва три дана за добијање помоћи државе од 3.000 динара онима који су примили бар једну дозу вакцине, пријавило више од милион грађана.

Мислим да смо погодили праву меру, циљ нам је да се што више грађана вакцинише , рекао је Мали, гостујући на телевизији Пинк.

Он је додао да право на ту помоћ има 2,5 милиона грађана који су до сада вакцинисани, из чега се види да је Србија близу колективног имунитета од короне.

Мали је најавио да ће 8. јуна Министарство финансија, трећи пут ове године, исплатити 50 одсто минималне зараде запосленим у свим фирмама које су се за то пријавиле.

Према његовим речима, у мају су приходи од пореза и акциза много већи од очекиваних, јер се „економија опоравља брже него што смо мислили“.

Од поноћи пријаве вакцинисаних за помоћ и телефоном

До сада се у Србији за помоћ државе од 3.000 динара за вакцинисане грађане електронским путем пријавило 980.000 људи, а у поноћ је почео да ради и контакт центар за телефонску пријаву за ту врсту помоћи, саопштило је Министарство финансија.

Електронска пријава на сајту pmi.trezor.gov.rs почела је 1. јуна, а од поноћи ће за ту помоћ моћи да се пријаве вакцинисани грађани на број телефона 0800/100-302.

Позив је бесплатан, а грађани ће у контакт центру чути аутоматски снимљен глас, који ће их водити кроз цео процес пријаве.

Према Уредби о подстицајним мерама за имунизацију и спречавање и сузбијање заразне болести Ковид-19, за помоћ се могу пријавити сви држављани Србије старији од 16 година, који су на територији Србије, закључно са 31. мајем, примили макар једну дозу вакцине, чију је безбедност, ефикасност и квалитет потврдила Агенција за лекове и медицинска средства Србије и издала дозволу за употребу лека.

Такође, за помоћ од 3.000 динара се могу пријави и они који су исказали интересовање за имунизацију преко портала еУправа закључно са 31. мајем 2021. године и најмање једну дозу те вакцине примили закључно са 7. јуном 2021. године.

Корисници пензије не треба да се пријављују за ову врсту новчане подршке, док за лица у Заводу за извршење кривичних санкција пријаву подноси Управа за извршење кривичних санкција.

Корисници социјалне помоћи се пријављују за 3.000 динара за вакцинисане грађане.

Исплате ће бити реализоване по завршетку пријаве која траје до 15. јуна, а новац ће прво бити уплаћен пензионерима, саопштило је Министарство финансија.

ТопПрес/  Извор: Танјуг, ФоНет

KOMENTARI