Printskrin-Srbija.gov.rs

После 14 година редизајниран је сајт Владе Србије. Премијерка Ана Брнабић изјавила је за Нетокрацију да се о новом сајту Владе Србије размишљало “првенствено због промене концепта комуницирања са грађанима – не због застарелости и нефункционалности старог”.

Назив сајта је у „Служби грађана“, што показају да је циљ редизајнирања да буде што више окренут ка грађанима, тј. корисницима.

Наиме, постулати на којима је рађен сајт су транспарентност, отвореност и двосмерна комуникација са грађанима, односно фокус је да грађани који пишу добију одговор, под једноставним мотом „Влада у служби грађана.

– Стари сајт је далеко више био једнострани извор информација, са ограниченим могућностима комуникације. Са друге стране, у последње две године ради се на креирању и модернизацији новог концепта јавне управе која треба да буде у служби и грађанима и привреди – њихов сервис, а не обрнуто, као што је до сада било – рекла је премијерка Брнабић.

Влада је, подсећа премијерка, започела и са развијањем бројних електронских сервиса чији је задатак да олакшају и поједноставе свакодневне потребе свим грађанима, те додаје да се нови сајт Владе управо наслања на тај концепт – идеал двосмерне комуникације.

Како Телеграф сазнаје, на недељном нивоу ће се пратити које министарство одговара грађанима, а које не одговара.

Самим прегледом сајта се уочава да је далеко прегледнији, функционалнији, лакши за навигацију.

Сајт је подељен на шест категорија (Србија, Грађани, Посао, Медији, Влада, Контакт) и седам опција (Вести, Прилике, Сервиси, Документа, Издвајамо, Атракције и Контакт). Категорије комуницирају са потребом грађанина, његово питање одатле се грана у дубину сајта док не стигне до решења или могућности да постави питање некој служби уколико не пронађе одговор на сајту.

Опције су информативни део сајта са мањом интеракцијом где сазнајемо о догађајима и могућностима које сама Влада нуди.

Као што се очекује од друштвено одговорних институција, Владин сајт прилагођен је потребама оних који имају било какво ограничење за приступ садржају. За оне који не могу да га виде, постоји могућност компјутерског ишчитавања текста.

Како најављују у Влади, овде се неће задржати када је у питању окренутост особама са посебним потребама, па најављују и скору промоцију софтвера еyе-цонтрол који омогућава управљање рачунаром искључиво очима.

Основна верзија сајта је ћирилична, али постоје и латинична и енглеска верзија.

Циљ нове онлине адресе Владе јесте да сама институција буде ближе грађанима, стога су у првом плану функције које корисницима пружају могућност да се информишу о запошљавању, здравству, образовању, осигурању, а може се приступити и другим дигиталним сервисима државе – примарно еУправи.

Треба напоменути да је сајт је хуб за Србију, не промовише искључиво Владу, већ Србију – пословну климу, привреду, грађане, знаменитости, међу којима је 100 најистакнутијих Срба из наше историје, ту је и листа свих културних институција.

– Желимо да на сајту представимо оно најбоље од наше земље, као централно место одакле ће сви моћи да се информишу и да даље истражују оно што их занима. Посебно нам је важно да представимо информације које могу да буду важне пословној заједници и инвеститорима зато што је сајт Владе прва слика и први утисак странаца о нашој земљи. Зато су управо и представљене туристичке атракције Србије, наше културно наслеђе, информације о нашим најважнијим и познатим културним брендовима. Поставили смо добар концепт, који нам даје основу да га у будућности даље развијамо – напоменула је премијерка.

На сајту се налазе и сви видео записи са седница Владе од 2004, као и база свих сајтова још од 1998. године. Дакле, остала је целокупна wеб историја.

Званичној изради сајта приступило се у јуну 2018. године, а припреме су почеле годину дана раније. На тендеру је изабрана компанија Еффецта Солутионс која је радила и претходне сајтове Владе, а како каже премијерка, „Канцеларија за ИТ и еУправу је буџетирала средства за израду сајта Владе, ЦРМ система за целу Владу и три додатна сајта“.

Подаци о целокупној јавној набавци и њеном износу (18.644.000,00 динара без ПДВ-а) јавно су доступни на сајту Канцеларије.

Редизајнирани сајт Владе доступан је на адреси србија.гов.рс.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс