Топола – У дворишту Основне школе “Живко Томић” у  Доњој Шаторњи организована је садња садница у  оквиру акције пошумљавања “Да шуме буде више! Да се лепше дише!”. 10 садница разног дрвећа донирано је школи преко СББ фондације и конкурса на који се пријавила наставница биологије.

Фото: ТопПрес

„Дуго година радим у овој школи и трудим се да се укључим у разне акције које се тичу не само екологије већ и других области којима се биологија бави. Друштво за заштиту птица је поделило објаву за конкурс а  ја као љубитељ природе и животиња сам се пријавила за нашу школу и јако нас је обрадовало када смо добили саднице. Распоредићемо их и по издвојеним школама не само у нашој матичној тако да ће дрворишта бити лепша, уједно су она и станишта за многе врсте птица и животиња, инсеката па ће угодност бити вишеструка“, рекла је  Светлана Коцић, наставница биологије.

Фото: ТопПрес

Ученици су заједно са наставницима и директорком посадили део садница у дворишту своје основне школе и на један забаван и интерактиван начин сазнали како могу да допринесу здравијем окружењу.

„Наша колегиница из биологије прати разне странице и активности које се тичу биологије, тим путем добили смо 10 садница, проследићемо део и издвојеним одељењима у Блазнави, Јарменовцима, Винчи и Пласковцу. Велика захвалност СББ фондацији на донацији као и Удружењу птица. Поред ових садница ми смо добили и саднице црног бора преко ресорног министарства које су такође засађене у дворишту школе“, изјавила је за ТопПрес Марија Обрадовић, директорка Основне школе „Живко Томић“.

Фото: ТопПрес

Овом  садњом је завршен један део акције СББ фондације у којој је у 90 основних школа широм градова Србије засађено укупно око 1.300 садница јавора, храста лужњака, граба, белог јасена, млеча и разног воћа.

СББ фондација наставља свој други део акције пошумљавања Србије, где заједно са организацијама БЕФТ и из донација ГИЗ-а, Е3 Интернатионал, Цифор-Ицрафа поклања градовима и општинама 100.000 кошарастих врба, саопштено је из ове фондације.

Фото: ТопПрес

Позивамо све градове, општине, организације које имају капацитета да посаде хиљаду и више кошарастих врба да се пријаве на маил tim@neprljajnemasizgovor.rs и добију најлепши поклон за своје грађане, а то је чист и здравији ваздух, наводи се у саопштењу.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес