FOTO TANJUG DUSAN ANICICFOTO TANJUG DUSAN ANICIC

Србија је посвећена агенди одрживог развоја 2030. који је усвојила Генерална скупштина Уједињених нација, каже председница Скупштине Србије Маја Гојковић, наводећи да је на парламенту и влади да ради даље на примени тих циљева, међу којима су смањење сиромаштва и наставак економског развоја.

Отварајући регионални семинар о циљевима одрживог развоја за парламенте централне и источне Европе, она је рекла да посебно место међу тим циљевима заузима управо смањење сиромаштва, као и обезбеђивање здравог живота и изградња инфраструктуре како би се унапредила економија региона.

Она је навела да је десет одбора до сада разамтрало своју улогу надзора над успостављањем одрживог развоја, међу којима су одбор за права детета, здравље, заштиту животне средине…

– Посланици ће бити укључени у одређивању приоритета у одрживом развоју – рекла је она, и навела да је у плану непосредан дијалог са грађанима у градовима и општинама у којима ће посланици разговарати о значају и имплементацији одрживог развоја у вези са младима.

Такође, указала је и да је у оквиру реформе образовања предвиђено да од септембра одрживи развој буде један од изборних предмета.

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић истакла је да се цииљеви одрживог развоја односе на обичног човека. Највећу корист ће, према њеним речима, имати маргиналне групе.

– Циљеви су смањење сиромаштва, обезбеђивање достојанственог рада, јачање институција, подизање економије. То су све конкретне ствари које помажу обичном човеку да живи боље – рекла је Ђукић Дејановић.

Председница Интерпарламентарне уније Габријела Куевас Барон каже да је агенда 2030 једна врста споразума која може да промени све заједнице, земље региона и цео свет уколико се буду спровели циљеви који су ту дефинисани.

Стална координаторка УН за Србију Карла Херши истакла је кључну улогу коју имају парламенти, посебно када је реч о усвајању закона и буџета.

– Видимо да ће парламент наставити да буде кључни актер у остваривању циљева. На Западном Балкану остваривање циљева је снажо повезано са реформама које се одвијају на путу ка Европкој унији – рекла је она.

ТопПрес/ Извор: Танјуг