Од септембра смене са четири часа по 35 минута

Од септембра смене са четири часа по 35 минута

Министар просвете Србије Младен Шарчевић изјавио је за данашњи Блиц да је припремљено неколико модела школовања од септембра и да ће родитељи и деца моћи да се определе за метод наставе, али уколико часове слушају онлајн, у школу се иде да се одговара.

Сугеришемо и професорима и учитељима да дају што више оцена, како би деца на сваком кораку могла да се искажу и како би било прегледније њихово савладавање градива, рекао је Шарчевић.

Школама дајемо аутономију, додао је он, да се са родитељима договоре, јер је у делу породица страх.

У основној школи, нагласио је Шарчевић, радиће се по сменама које ће бити другачије и то први и други разред крећу ујутро, имају четири часа и у 11 сати иду кући или имају боравак.

После најмлађих, долазе трећи и четврти разред и остају на настави до 14 сати. После анализе Министарства, око 20 одсто родитеља нема где да остави децу, рекао је Шарчевић.

Школе које су имале боравак, имаће га и убудуће у истом обиму, не смањујемо групе, навео је министар.

Према плану, петаци и шестаци имају наставу од 14 до 17 сати, а седми и осми разреди од 17 до 20 сати. Сви ће имати четири часа по 35 минута.

У наредној школској години основцима четири распуста

Основци ће у наредној школској имати четири распуста – јесењи, зимски, пролећни и летњи, док ће средњошколци имати три – зимски, пролећни и летњи, предвиђено је šколским календаром Министарства просвете за наредну школску годину.

Прво полугодиште за основце почиње у уторак 1. септембра, а завршава се 29. јануара, док друго полугодиште почиње у среду 17. фебруара, а завршава се за ученике осмог разреда у петак 4. јуна, а за ученике од првог до седмог разреда 18. јуна.

Јесењи распуст почиње у среду 11. новембра и завршава се у петак 13. новембра, али се наслања на викенд те ће тако ђаци имати паузу од пет дана.

Зимски распуст има два дела – први део почиње у четвртак 31. децембра 2020. године и завршава се у петак 8. јануара, те је планирано да се ђаци врате у ђачке клупе 11. јануара.

Други део зимског распуста почиње у понедељак 1. фебруара, а завршава се у уторак 16. фебруара 2021. године.

Пролећни распуст почиње у петак 30. априла, а завршава се у петак 7. маја, те ће са викендима основци имати десетодневну паузу.

Ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит 26. и 27. марта (петак и субота), а завршни испит 21., 22. и 23. јуна.

За разлику од основаца ученици средњих школа неће имати јесењи распуст. Зимски распуст биће им подељен у два дела. Први део почиње у четвртак 31. децембра 2020 године и завршава се у петак 8. јануара, а други део почиње 1. фебруара и завршава се у петак 12. фебруара.

Пролећни распуст за средњошколце почиње у петак 30. априла и завршава се у уторак 4. маја 2021. године.

У школи се празнују радно Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату 21. октобра, Свети Сава 27. јануара, Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату 22. априла, Дан победе 9. мај и Видовдан 28. јуна, када је у основним школама подела ђачких књижица.

Свети Сава и Видовдан се празнују радно, без одржавања наставе, а остали празници су наставни дани, сем кад падају у недељу.

Ученици и запослени у школи имају право да не раде на први дан крсне славе, припадници исламске заједнице на први дан Рамазанског бајрама и на први дан Курбанског бајрама, а припадници јеврејске заједнице на први дан Јом Кипура.

Ђаци у Војводини традиционално прво полугодиште завршавају раније од осталих делова Србије. Прво полугодиште у северној покрајини трајаће до 23. децембра, а након зимског распуста, ђаци се враћају у клупе у понедељак, 18. јануара 2021. године.

У новом Календару образовно-васпитног рада задржана је одредба да је могуће одступање до пет одсто у броју реализованих наставних дана, у случају када због угрожености безбедности и здравља ученика и запослених није могуће да школе испуне предвиђени годишњи фонд часова.

TопПрес/ Извор: ФоНет,Танјуг

KOMENTARI