Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Од сушеног воћа и поврћа добар бизнис

16

Србија има велики потенцијал за производњу и пласман сушеног воћа и поврћа упркос чињеници да ова грана пољоприврено-прехрамбене производње захтева знатно већа улагања од традиционалног узгоја и продаје свежих плодова.

Може да се суши све, од парадајза и малине до јабука, кајсија, гљива, шаргарепе, шљиве. Прошле године извоз шљиве, традиционалне српске воћке, у Руску Федерацију, Словенију, Француску и друге државе, вредео је 15,4 милиона евра. Остало сушено воће извезено је за 14,4 милона евра и то највећим делом на тржиште Европе, САД и Емирата.

„Од поврћа се највише извозе мешавине сушеног поврћа у вредности од 14,2 милиона евра на шта треба додати девет милиона евра од сушених гљива свих врста које се највише извозе у европске земље“, наводи Милада Лукешевић из Удружењу за биљну производњу ПКС.

Иако су савремене тенденције у исхрани данас такве да се највише базирају на свежем воћу и поврћу, успешни примери српских фирми које суше и продају воће и поврће, показују да је уз знатне инвестиције овај вид бизниса исплатив.

Будућност чувања хране је у сушењу

У компанији АЦМ-ИНТ суше воће и поврће у иновативним сушарама које сами производе.

„Будућност у чувању хране припада управо сушењу због супериорности у односу на друге врсте конзервирања. Наши системи су потпуно аутоматизовани и могу се прилагодити како великим индустријским капацитетима, тако и индивидуалним пољопривредним произвођачима“, каже Лазар Алексић, главни технолог предузећа АЦМ-ИНТ из Нове Пазове.

Потражња на тржишту сушених намирница прогресивно расте, па ће потреба за сушеним производима бити дугорочна и стабилна, сматра Алексић.

Изградили су сопствени бренд Тру Стори, чији порфолијо чине производи настали јединственом методом сушења воћа и поврћа на ниским температурама до 55 степени.

Квалитет ових производа је, према речима Алексића, резултат сарадње са домаћим сертификованим произвођачима воћа и поврћа и пољопривредним газдинствима из Срема као и воћарским и ратарским пределима широм Србије.

Успешни примери компанија које послују у овом сектору аграра су и предузећа „Агранела“, чији погони за сушење воћа се налазе у Шушеоци надомак Ваљева и у Доњој Шаторњи поред Тополе, као и породична фирма „Дреновац“ из села Миросаљци покрај Ариља, која се бави откупом, прерадом и продајом дубоко замрзнутог и сушеног лиофилизованог воћа.

 

ТопПрес/ Извор: ГЗС, ПКС

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup